Egyre több magyar fiatalt inspirálnak profi bringás versenyzőink

Egy fiatal bringás nemzedék, akikre csak az utóbbi pár évben figyeltünk fel, világraszóló eredményeikkel alapjaiban változtatják meg a magyar kerékpáros életet. Valter Attila, Dina Márton, Fetter Erik, Vas Kata Blanka és Peák Barna sikerei láttán egyre több fiatal választja kerékpározást, mint versenysportot, és a Magyar Kerékpáros Klub adatai szerint csak a Nagykörúton háromszorosára nőtt a bringások száma az utóbbi években.

Három hét választ el a világ egyik legnagyobb kerékpáros versenyének rajtjától, a Giro D’Italia magyar szakaszától, ahol fiatal magyar versenyzők is rajthoz állhatnak.

„A sportiskolában, ahová jártam mindig azt mondták, hogy a bringázás csak hobbi. Aztán egy-egy biciklitúra alkalmával a csoporttársaim rájöttek, hogy ez nem is olyan könnyű… – meséli Dina Márton, professzionális országúti kerékpár versenyző, az EOLO-Kometa nemzetközi kerékpáros csapatának tagja. – Régebben Magyarországon elképzelhetetlen volt, hogy magyar versenyző világszintű nemzetközi versenyeken indulhasson. Az én generációm talán az első, akiknek lehetőségük van hozzáférni azokhoz a technikákhoz, amikkel bekerülhetnek az élvonalba. Mi már megtehetjük, hogy egy meleg égövi edzőtáborban készüljünk a versenyekre Mallorcán vagy a Kanári-szigeteken, míg apáink legfeljebb Horvátországig jutottak el. Egyre magasabb szinten kerékpározunk, és sokan nem is tudják, hogy több magyar is van már külföldi csapatokban Monacoban, Franciaországban vagy Belgiumban.”

Dina Marci kerékpárosMárton szerint érezhetően pozitív irányba változik a kerékpár sport megítélése itthon és egyre jobban lehámozza magáról a „hobbi” címkét. „Nagyon sok biciklissel találkozom, akik mesélik, hogy ott lesznek a rajtnál, és még többen vannak olyanok, akik alapból nem bringáznak, de kimennek szurkolni a magyar szakaszokra. Látják a több milliós bringákat, nézik a TV-ben a híreket, hogy milyen eredményeket hozunk haza Magyarországra a többiekkel, és egyre inkább beivódik a köztudatba, hogy ez egy komoly sport, amihez szükség van kitartásra, akaraterőre és igenis rengeteg munkát kell beletenni.”

„Sokan megismernek az utcán, és olyan is akad, aki a sikereinket látva vág bele a verseny kerékpározásba. Hiszek benne, hogy a többiekkel együtt hozzájárulhatunk a magyar bringás élet felpezsdítéséhez” – árulja el Márton, aki ezekben a pillanatokban a Tour Of the Alps olaszországi versenyen teker csapattársával Fetter Erikkel és a szintén magyar színekben induló Valter Attilával.

Pinkbe borul a Hősök tere május 4.-én

„Nagyon büszkék vagyunk fiatal magyar versenyzőinkre, hiszen nekik köszönhetjük, hogy Magyarországon a kerékpározás, mint versenysport beírhatja magát a történelembe. Ezek a versenyzők egy évben kb. 30 ezer km-t tekernek, majdnem a dupláját annak, mint amit egy agglomerációból Budapestre ingázó ember autóval megtesz egy év alatt” – nyilatkozza Székely Kálmán, a két arany fokozatú támogató, a Viarent Kft. és a Ford Trucks Magyarország marketing vezetője.

„Mikor 2020-ban megkeresett minket a Nemzeti Sportügynökség azzal, hogy az olaszoknál tradíció a nagy pink felvezető kamion a Giro-n, nem sokat gondolkodtunk, hogy félretegyünk a flottából egy autót a versenyre” – teszi hozzá Gőgh Ferenc, a Ford Trucks-ot Magyarországon képviselő Delta-Truck Kft. ügyvezetője, akik szintén támogatói a Giro D’Italia Nagy Rajt Hungary 2022-nek. „Mindketten örülünk, hogy valamilyen formában hozzájárulhatunk a magyar biciklis sportok népszerűsítéséhez, mi biztosan ott fogunk szurkolni fiainknak a Hősök terén!”

FELHÍVJUK FIGYELMÉT, hogy a verseny biztonságos lebonyolítása érdekében ideiglenes útlezárások és parkolási korlátozások lépnek érvénybe, amelyek önt is érinthetik. A verseny idején bevezetett forgalmi korlátozásokról az alábbi linken tájékozódhat: www.girohungary2022.hu/utvonal/lezarasok.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek