Egyre több ukrán focizik Magyarországon

Sajtóhírek szerint tovább bővülhet az egyébként is igen népes magyarországi ukrán kontingens: Artem Gordijenkót, a Zorja Luhanszk védőjét, védekező középpályását csábítják az NB I-be.

Artem Gordijenko személyében újabb ukrán játékos érkezhet az NB I-be. Egybehangzó sajtóértesülések szerint a 27 éves futballistának több megkeresése is van, a lengyel és a magyar élvonalból. Információk szerint a játékos is váltana, mivel nem tud közös nevezőre jutni klubja, a Zorja vezetésével jövőjét illetően. Az ugyanakkor még nem dőlt el, hogy most vagy csak nyáron vált-e klubot a futballista. Az ukrán bajnokság 4. helyén álló, az idény elején az Európa Ligában is elinduló csapatnál (a ferencvárosi Igor Haratin volt klubja) ugyanis nem akarják jelenleg felbontani Gordijenko az idény végéig szóló kontraktusát, szeretnének ugyanis valamennyi pénzt látni a távozásából. A játékos viszont azonnal távozna és bontana, mert így például az NB I-be is eligazolhatna – erre az átigazolási időszak végét követően is lenne lehetősége.

Gordijenko karrierje során eddig kizárólag a luhanszki gárda mezét viselhette, 2008 óta tagja a felnőtt keretnek. 87 élvonalbeli mérkőzésen 9 gól a mérlege, de 9 találkozón pályára léphetett már az EL-ben is. Jelenleg 800 ezer euróra taksálják a piacon.

A Szegodnya híroldal nemrég összegyűjtötte, hogy melyik országban hány légiósuk játszik jelenleg. Magyarország a listán a második helyen áll a Kárpát-medencében: a magyar bajnokságban összesen 26 ukrán állampolgár futballozik, míg Szlovákiában 42, Horvátországban 1, Szerbiában 2, Romániában és Szlovéniában pedig egy sem. Magyarországot Szlovákia mellett egyébként csupán három ország előzi meg ezen a téren a teljes európai palettát tekintve: Lengyelország (67), Oroszország (72) és Németország (77).

A klubokat vizsgálva a portál kiemeli azt is, hogy a világ legnagyobb ukrán futballistákból álló diaszpóra-közösségét az NB I-ben érdekelt Kisvárda tudhatja magáénak, ők ugyanis 7 játékost igazoltak Ukrajnából. Hozzáteszik azt is, ez a szám akár 8 is lehetne, ha a 50-szeres válogatott Artem Milevszkij nem hagyta volna el a csapatot télen.

A Kisvárda feljutásával és a Fradi két igazolásával egyébként drasztikusan megnőtt az ukránok száma az NB I-ben: a 2017/18-as idény végén még csupán 4-en képviselték az országot. Az NB I-ben összesen 18 ukrán állampolgár szerepel, a világ egyetlen másik élvonalában sem foglalkoztatnak ilyen sokat közülük, ugyanis Szlovákiában sokan a másodosztályban játszanak.

Forrás:KISZó/csakfoci.hu


Hasonló cikkek