Egyszeri akciónak indult, tízéves komplett program lett belőle

Egy évtized alatt mintegy ezer ember volt részese valamilyen formában a Schneider Electric és a „Jövőt nekik is” Alapítvány által működtetett LULI programnak, amit a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény tordasi Otthonában élők támogatására indítottak. A kezdeményezés keretében az Otthonban élők egy része a cég szigetszentmiklósi logisztikai központjában kap munkát, ezáltal fejlődik önértékelésük, pozitív élményekkel gazdagoknak, a központ többi munkavállalójának pedig lehetősége nyílik arra, hogy a helyzetüket átérezve támogassa őket a mindennapi munkában. Ráadásul, az Otthon dolgozói által elvégzett munkának köszönhetően csak tavaly a kartondobozok újrahasznosításával mintegy 4000 fát mentettek meg. 

Az eredeti tervek szerint egyszeri program lett volna a Schneider Electric részéről a tordasi Otthonban élők támogatása, azonban a 2011-es próbaprojekt sikerét követően tartóssá vált az együttműködés és ki is bővült. Az állami tulajdonban lévő tordasi otthonban 272 értelmileg akadályozott, esetenként súlyosan, halmozottan sérült ember él, akiket a „Jövőt nekik is” Alapítvány, és rajtuk keresztül a Schneider Electric is támogat. Az anyagi és önkéntes tevékenységgel történő segítségnyújtás mellett fejlesztő foglalkoztatás keretében egy részük számára a Schneider Electric munkát is ad szigetszentmiklósi logisztikai központjában, a CEELog-ban.  

A program indulásakor hetente 1-2 alkalommal mentek a logisztikai központba dolgozni az Otthonból, 2013 óta viszont már rendszeresen, minden munkanapon 5-6, az intézményben élő ember és egy segítőjük jár Tordasról Szigetszentmiklósra dolgozni. A tordasi Otthon munkába járó lakóinak szállítása a LULI programban résztvevő „Jövőt nekik is” Alapítvány által, a Schneider Electric anyagi támogatásával vásárolt gépjárművel történik. 

A Tordasról érkezők a használt dobozok válogatását végzik Szigetszentmiklóson újrahasznosítási céllal. Az intézmény lakói tehát környezetvédelmi szempontból igen fontos feladatot végeznek, hiszen munkájuk révén csak a múlt évben 600 ezer dobozt sikerült újrahasznosítani, ami 176 tonna kartonpapírnak felelt meg. Ennyi kartonpapír előállításához 4000 fát kellett volna kivágni, így azonban, hogy ez a 4000 fa megmenekült, számítások szerint összesen 88 tonna CO2 megkötésére lesznek képesek életük során.

 Az elmúlt tíz évben több mint 1000 ember volt részese valamilyen formában a LULI programnak, ami természetesen 2022-ben is folytatódik. A Schneider Electric és a „Jövőt nekik is” Alapítvány legfrissebb, közös projektje a biodiverzitásról szól, a kezdeményezés keretében a tordasi intézményt körülvevő parkot és a létesítmény belső udvarát szépítik meg. Emellett tovább folytatódik a foglalkoztatási program is. 

A program 10 év alatt elért legfontosabb eredményének azt tartom, amit a résztvevő emberekből kiváltott. A Schneider Electric munkatársainál érezhető az empátia, az elfogadás fejlődése, az Otthonban élők pedig pozitív, örömteli reakcióval reagálnak, ha szóba kerül a vállalat neve. Az érzések mögött természetesen kézzelfogható támogatások, valamint események vannak, ezek pozitív hatása jól érezhetően vissza is tükröződik. Az Otthon lakói szeretnek a CEELog-ba járni, mert ez egy kapcsolatot jelent számukra a „kinti” világ realitásaival, elvárásaival, egy szigorú szabályok szerint működő logisztikai központ nemzetközi közegében” – mondta el Gali Rita, a „Jövőt nekik is” Alapítvány elnöke.

 

A Schneider Electric 6 fenntarthatósággal kapcsolatos hosszútávú kötelezettségvállalásának egyike az esélyegyenlőség megteremtése, amelyhez szervesen kapcsolódik a befogadó környezet biztosítása. Nagyon büszke vagyok a LULI program összes résztvevőjére és saját kollégáimra, mert a program által sikerült ezen fenntarthatósági kezdeményezésünket a gyakorlatban is megvalósítani és példaértékűen működtetni. ‘LULI dolgozóink’ ugyanolyan fontosnak érezhetik magukat, mint a többi munkavállalónk, hiszen mindannyian ugyanazt a munkaruhát kapjuk, mindannyiunknak meg kell felelnünk a szigorú biztonsági előírásoknak, mindannyian ugyanazokon a munkaterületeken osztozunk, mindannyian egyenlőek vagyunk. Többi munkatársunk pedig sokkal érzékenyebb, elfogadóbb lett, hiszen nap mint nap gyakorolják, hogy a másképpen gondolkozó és viselkedő kollégák is lehetnek ugyanolyan értékesek, hasznosak, kedvesek és segítőkészek” – mondta el Christos Vardakostas, a Schneider Electric kelet-európai logisztikai térségért felelős igazgatója.

 

A Schneider Electric szigetszentmiklósi logisztikai-és elosztóközpontjában (CEELog) 25.000 négyzetméteren a cég több mint 280 munkatársa végez logisztikai és gyártási tevékenységet. Naponta átlagosan 17.000 megrendelést teljesítenek, ami közel 130 tonnának felel meg, a logisztikai központ 21 országot lát el a vállalat termékeivel.

A Schneider Electricről 

A Schneider célja képessé tenni mindenkit arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésünkre álló energiából. Hidat képezni a fejlődés és a fenntarthatóság között, mindenki számára. Ezt úgy hívjuk: Life Is On. 

 Küldetésünk, hogy digitális partnerként segítsünk a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében. A vállalat élen jár a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrál, vezető megoldásokban egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára. 

 A Schneider Electric Magyarországon 

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint az ESS (Energy and Sustainability Services) részleg európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén a magyar főváros ad otthont. A Schneider Electric-et a Joint Venture Szövetség 2022-ben nagyvállalati kategóriában a Jövő vállalatának választotta.

https://www.se.com/hu/hu/

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek