Egyszerre lép életbe az enyhítés 2. és 3. fázisa Szlovákiában

A járványhelyzet kedvező alakulására reagálva Szlovákiában május 6-án egyszerre lép életbe az óvintézkedések enyhítésének 2. és 3. fázisa.

Ez azt jelenti, hogy lehetővé válik a rövid távú elszállásolás, de csak a közös étkezés mellőzésével. Bizonyos feltételek mellett kinyithatnak a fodrászatok, borbélyműhelyek, pedikűrösök, manikűrösök, kozmetikai szalonok, szoláriumok, továbbá az üzletek és a szolgáltatások területi korlátozás nélkül, az éttermek külső teraszai, a múzeumok, galériák, könyvtárak és kiállítótermek. Látogathatók lesznek a kültéri turisztikai látványosságok is, újra üzemelhetnek a taxitársaságok, a templomokban tarthatnak miséket és esküvőket. Mindenkit kötelezni fognak a legszigorúbb higiéniai előírások betartására.

A rövid távú elszállásolást nyújtó szállodákban az ételt a személyzetnek a szobákra kell vinnie. További szolgáltatások nem nyújthatók. Minden szobához tartoznia kell saját WC-nek és fürdőszobának. Egy vendég távozását követően a hotelszobát legalább 24 óráig üresen kell hagyni.

A taxikban egy válaszfalat vagy fóliát kell elhelyezni, amely elválasztja a sofőrt a hátsó ülésen utazó ügyféltől.

Az üzletekben és a szolgáltatásokat nyújtó egységekben továbbra is biztosítani kell a kézfertőtlenítést, és be kell tartani azt a szabályt, hogy minden 25 négyzetméterre csak egy vásárlót lehet beengedni. A vevőknek legalább kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Az üzletek visszavonásig vasárnaponként zárva lesznek.

Ami az éttermek külső teraszait illeti: az asztalok széleinek legalább két méterre kell lenniük egymástól, és az asztalok felületét minden fogyasztó után fertőtleníteni kell. Egy asztalnál legfeljebb két ember ülhet, vagy pedig a szülők és a gyerekek.

Továbbra is tilos nyilvános helyen találkozniuk olyan személyeknek, akik nem egy háztartásban élnek. A következő fázisba lépés feltétele, hogy az ún. mozgó medián értéke nem haladhatja meg az 50-et.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek