Együttműködést vár Oroszországtól Kína

Kína az amerikai hegemónia elleni együttműködésre szólítja fel Oroszországot

Az Egyesült Államok minden fronton nyomást gyakorol Kínára és Oroszországra, ezért a két országnak minden téren tovább kell mélyítenie a stratégiai együttműködést – jelentette ki csütörtökön Kína moszkvai nagykövete.

Az amerikai és nyugati nyomásgyakorlással szemben elengedhetetlen az együttműködés – írja az oroszhírek, Csang Hanhuinak az  Izvesztyijanak adott nyilatkozatára hivatkozva.

Az Egyesült Államok nyugati szövetségeseivel együtt minden fronton nyomást gyakorol Kínára és Oroszországra: politikai, gazdasági, katonai, humanitárius, biztonsági, tudományos és technológiai téren” – mondta. “Az ilyen nyílt hegemóniára és hatalmi politikára válaszul tovább kell mélyítenünk az egymás közötti stratégiai együttműködést”.”
A diplomata hangsúlyozta továbbá, hogy a nyugati országok “extraterritoriális joghatóságot” gyakorolnak, és önkényesen szankciókat alkalmaznak a két nemzet kormányzati szerveire, vállalkozásaira és személyzetére, hogy megpróbálják megfojtani a fejlődésüket.

December 15-én a Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott videokonferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök a 21. századi együttműködés valódi modelljének nevezte kapcsolataikat. Az elmúlt években, amikor mindkét ország egyre ellenségesebbé vált az USA-val szemben, a két vezető közelebb került egymáshoz, Xi egyszer még “legjobb barátjaként” is említette Putyint.

A hónap elején Wang Yi kínai külügyminiszter azt mondta, hogy Peking teljes mértékben fenn kívánja tartani a kölcsönösen előnyös kapcsolatokat Moszkvával.

Amennyiben tetszenek a külügyi és geopolitikai elemzések hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet és támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

 

 


Hasonló cikkek