Eladták a Duna Towert

Az év egyik legnagyobb A kategóriás irodapiaci tranzakciójával gazdát cserélt Budapest legmagasabb irodaháza, a Duna Towert a régió vezető kereskedelmi ingatlanfejlesztő vállalatcsoportja, a GTC International Group vásárolta meg – jelentette be GTC Magyarország pénteken.

A GTC International Group, a kelet-közép-európai ingatlanpiac egyik vezető szereplőjének magyarországi leányvállalata ezzel a fellendülőben lévő hazai irodapiac egyik legnagyobb idei tranzakcióját bonyolította le. Az új tulajdonos célja, hogy az exkluzív, A kategóriás irodaház mostani, 81 százalékos kihasználtsága elérje a 100 százalékot. Ehhez az új tulajdonos a következő hónapokban teljes műszaki és belsőépítészeti felújítást és átalakítást végez el az irodaházban.

A Duna Tower irodaház az Árpád híd pesti hídfőjénél. (MTI-fotó: Mohai Balázs)

A Duna Tower irodaház az Árpád híd pesti hídfőjénél. (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

A vételárat a cég nem ismertette, annyit árultak el, hogy az tükrözi a 7 százalékos bérleti hozamot a jelenlegi kihasználtság mellett.

“A magyar irodapiac a régió országaiéhoz képest néhány éves fáziskéséssel talált magára, de a befektetők még semmiről sem késtek le. Folyamatosan nő a nagy alapterületű, prémium kategóriás irodák iránti igény, és ez számos új lehetőséget nyit a bérbeadói oldalon is” – rögzítette a közleményben Robert Snow, a GTC Magyarország vezérigazgatója.

A tranzakcióval a GTC Magyarország teljes irodaportfólióját több mint 118 ezer négyzetméterre bővítette. A társaság tulajdonában van több más, prémium kategóriás irodaépület is, köztük a Center Point Irodaház, a GTC Metro és a Spirál.

Robert Snow a Duna Tower megvásárlását a társaság 15 éves piaci jelenléte egyik legfontosabb állomásának nevezte. Az akvizíciót, amelyet egy többkörös tenderfolyamat előzött meg, teljes egészében saját forrásokból finanszírozta a vállalat.

Az Árpád híd pesti oldalán álló, 60 méter magas Duna Towert 2006-ban adták át. A 16 emeletes irodaépület 31 ezer 500 négyzetméter bruttó bérbe adható területtel, valamint 3 szintes mélygarázzsal rendelkezik.

“A hazai ingatlanpiacon jelenleg egyértelmű hiány tapasztalható a nagy bérlők számára megfelelő A kategóriás irodákból, ez a fejlesztői oldalnak kiemelten jó piaci helyzetet teremt” – mondta Hegedűs Orsolya, a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat hazai irodájának kutatási vezetője a közleményben. Hozzátette: már 2015 első kilenc hónapjában is nagy bérlői aktivitás jellemezte a piacot, ami a kihasználatlansági rátát egészen 13,5 százalékra – a válság előtti szintre – nyomta le Budapesten. Ebből ítélve 2015 várhatóan ismét rekordév lesz a bérbeadások volumenét tekintve.

A szakember szerint a legnagyobb kihívás a kínálati hiány, hiszen nincs olyan léptékű fejlesztés a piacon, amely kielégítené a prémium irodaingatlanok iránti növekvő keresletet. Mivel a piaci folyamatok egyre inkább a bérbe adóknak kedveznek – miközben a bérlők a limitált számú, legjobb minőségű helyeket keresik -, az effektív bérleti díjak emelkedése várható.

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció

Yarpp


Hasonló cikkek