Elárasztotta a víz Hidaskürt és Jóka utcáit

Ijesztő mennyiségű esővíz zúdult a Mátyusföldre a hétvégén. Jóka és Hidaskürt központját szinte teljesen elárasztotta a víz, a szennyvíz-elvezetéssel is gondok vannak. Az önkéntes tűzoltók és segítőik több mint 1000 hektoliter vizet szivattyúztak ki mindkét település utcáiról.

Mátyusföldre szombaton és vasárnap délután is heves esőzés, villámlás és mennydörgés csapott le. Kiš Gábor, Jóka polgármestere vasárnap délután másodfokú árvízveszélyre hívta fel a lakosság figyelmét a közösségi hálón. A falu utcáit és több családi ház pincéjét is elárasztotta a víz. A polgármester javasolta, hogy baj esetén ne nyissák fel a szennyvíz-elvezető csatornák fedelét, hiszen a tartályok kapacitása is véges, a faluban a kanalizáció csak szennyvíz-elvezetésre van megoldva.

A szennyvíz családi házakban és pincékben kezdett el visszabugyogni. „Kegyetlen volt a helyzet nálunk. Egész éjjel kint voltunk az utcákon és dolgozott mindenki, aki csak tudott. A falu utcáiról, házakból több ezer köb vizet szívattunk ki. A szükségállapotot végül hajnali fél egykor tudtuk lefújni” – nyilatkozta Jóka polgármestere. Jókára 75 milliméternyi csapadék zúdult. A falu vezetője szerint még az idősek sem emlékeznek arra, hogy valaha ilyen hirtelenséggel, ilyen mennyiségű eső esett volna a falura.

Rózsár Tibort, Hidaskürt polgármestere elmondta, vasárnap kora délután épp a szabadságáról tért haza, amint lerakta otthon a bőröndjét, azonnal ment is a helyi tűzoltó szertárba. Az önkéntes tűzoltó testület, melynek helyi parancsnoka Rózsár Tibor, riadót rendelt el a faluban. Nagyjából 130 000 liter, vagyis több mint ezer hektoliter vizet szivattyúztak ki Hidaskürt belterületéről.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek