Elegük van az EU-s oltóanyagból: készül a finn orrspray-csodavakcina

Finnországban a kormány felháborodásának adott hangot az akadozó vakcina-szállítmányok miatt.

Krista Kiuru család- és alapszolgáltatási ügyi miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy Finnországban tulajdonképpen csak csordogál az Európai Unió által beszerzett vakcina – mondta az M1 tudósítója a hirado.hu szerint.

Hozzátette, december 27-e óta Finnországnak 50 ezer adagot kellene kapnia egészen hónap végéig és ebből nem mind érkezett meg. A finnek a megoldást első körben január után attól várják, hogy az AstraZeneca Oxford Egyetem által fejlesztett vakcina is elérhető lesz az Európai Unióban a várakozások szerint. Az oltások lassan érkeznek, így a finnek körülbelül 50-55 ezer embernek tudták beadni azokat az oltásokat, amelyeket megkaptak eddig. „Olaszországhoz hasonlóan itt is az a probléma, hogy a két-három hete beoltottaknak meg kellene kapniuk a második oltást is, hiszen a Biontech oltásait kétszer kell beadni” – fogalmazott.

A finnek úgy döntöttek, hogy mindenkit beoltanak és nem használják az oltóanyagokat úgy, mintha nem lenne „második kör”, hanem úgy gazdálkodnak, hogy meg fog érkezni az oltóanyag. A Finn Vektor nevű cég egyetemi kutatók együttműködésével fejleszti ki azt az oltóanyagot, amely tulajdonképpen egy orrspray segítségével az orrnyálkahártyán keresztül szívódik fel, oly módon, hogy a koronavírus felszíni fehérjéjét bejuttatják egy génátadási technológiával az emberi szervezetbe – ismertette a tudósító.

Az állatkísérletek rendkívül sikeresek voltak, és ha minden jól megy akkor a nyár végén az emberkísérleteket is megindíthatják. A finnországi kutatók elmondták, nem kívánnak versenyezni a nagy cégekkel, 1,7 millió eurót kaptak eddig magánforrásokból és a finn állam nem vesz részt jelenleg ebben a projektben, pedig legalább 10 millió euróra lenne szükség.

A kutatók szerint ez az orrspray sokkal hasznosabb az intermuszkuláris (izmok közötti) anyagoknál, sokkal jobban védi az embereket, és abban az esetében is hatásos, ha valakinek nincsenek tünetei. Ettől sokat várnak a finnek, de nem valószínű, hogy az év végé előtt megvalósulna bármi az elképzelésekből, kivéve ha valamelyik nagy cég felkarolja a projektet.

Finnországban jelen pillanatban már több mint 60 esetben mutatták ki az „angol mutáns vírust”.

Forrás: hirado.hu

 

Világ tükör | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek