Elektromos városi autóbuszokat helyeztek üzembe Debrecenben

A közösségi közlekedés, elektromos városi autóbuszok igénybevételére kell ösztönözni a lakosságot, ezáltal csökkenthető a károsanyag-kibocsátás – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára kedden Debrecenben, ahol 12 elektromos városi autóbuszt helyeztek üzembe a Zöld busz program támogatásával.

 

Szükség van a megújuló energiakapacitások kihasználására

 

Steiner Attila kiemelte, az ország kőolaj és földgáz kitettsége miatt nagy szükség van a megújuló energiakapacitások kihasználására. Hozzátette, hogy a elektromos városi, zöld buszok üzemeltetése kilométerenként 60-70 forinttal olcsóbb és megtérülésük is gyorsabb.

 

Tóth Szabolcs, a Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója, Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester, Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára és Weingartner Balázs, a Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (Hungarian Motorsport and Green Mobility Development Agency, Humda) elnök-vezérigazgatója Debrecenben, a Zöld Busz Program keretében üzembe helyezett 12 elektromos autóbusz átadásán 2022. augusztus 30-án.

 

Egy töltéssel 315 kilométert képesek megtenni

 

A 12 méter hosszú, háromajtós, alacsony padlózatú, klimatizált és akadálymentesített buszok egy töltéssel 315 kilométert képesek megtenni, alacsony károsanyag-kibocsátás mellett.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy napjainkban, amikor 80 százalékkal nőtt a hagyományos üzemagyag beszerzési ára, felértékelődik az elektromos városi buszok előnye.

 

A járművek 2,2 milliárd forintba kerültek

 

A járművek beszerzéséről elmondta, azok 2,2 milliárd forintba kerültek, de ez az összeg 14 töltőállomás kiépítését is tartalmazza.

A polgármester beszédéből kiderült, idén 30 szóló és 10 csuklós autóbusz mellett a most átadott 12 elektromos városi busszal összesen 52 vadonatúj buszt állítottak üzembe Debrecenben.

 

Elektromos autóbuszok Debrecenben az átadás napján, 2022. augusztus 30-án.

 

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Vajda János

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek