Nem érdemes elhagyni a lakást: szigorú kijárási tilalom Szlovákiában

Szlovákiában 2021. január 1-től, reggel 5 órától szigorú kijárási tilalom lépett életbe. Az intézkedés előreláthatóan január 24-ig marad érvényben. Járásokból nem lehet átmenni más járásokba.

A kabinet jelentősen szűkítette az eddigi kivételek körét, a legfontosabb intézkedés, hogy megszüntették a családlátogatás lehetőségét az ún. buborékban. Az eddigi buborékokat nem kell felszámolni, de újakat nem szabad létrehozni. Tilos lesz átmenni az egyik járásból a másikba.

Munka igen, szabadidő nem

A kijárási tilalom alól továbbra is kivételt élvez az, aki munkavégzés céljából hagyja el az otthonát, de csak akkor, ha nem tud otthonról dolgozni. Az alkalmazottaktól munkáltatói igazolást kérhetnek majd, ha munkavégzés céljából elhagyják az állandó lakhelyüket. Létfontosságú áruk – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, állateledel, üzemanyag – beszerzése végett is el lehet hagyni a lakhelyeket. Engedélyezett a kutyasétáltatás is, legfeljebb 1000 méteres távolságig.

Akut problémák esetén lehet menni orvoshoz, gyógyszertárba, kivételt jelent a tesztelőállomások meglátogatása is. A temetéseken legfeljebb 6 ember vehet részt. Biztosítóba, bankba, autószervizbe is lehet menni, és kivételt élveznek azok is, akik közeli hozzátartozójukról gondoskodnak.

Vége a belső turizmusnak

A természetben is lehet tartózkodni, de csak az adott járáson belül, Pozsony és Kassa esetében csak a városon belül.

Éjféltől minden síközpont zárva tart. A korlátozás kiterjed a szállodákra is. Bezárják a templomokat is, az éttermek ételt csak elvitelre adhatnak ki.

Az előrejelzések szerint 2021. január 11-re 3000 és 3600 között lesz a kórházi ellátásra szoruló betegek száma, és 240-280 páciens fog mesterséges lélegeztetésre szorulni. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy csökken a szabad ágyak, a rendelkezésre álló mentősök és egészségügyi dolgozók száma. Az áldozatok között vannak produktív korban lévő személyek is.

V4 hírek a Pannon Hírnökön!

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek