Életeket mentenek a könyvtárak

Habár a legtöbb könyvszerető ember könyvek, magazinok vagy akár hangos könyvek kölcsönzésére használja a könyvtárat, egy ilyen intézmények sokkal fontosabb szerepe (is) lehet ennél.

Általában a könyvtár egy olyan biztonságos, csöndes, kellemes hely, ahol zavartalanul lehet tanulni, olvasni, azonban szó szerint életmentő lehet természeti katasztrófák vagy bombariadók esetében menedékként. Nem mellesleg, segítséget nyújthat olyan embereknek, akik elveszítették a munkájukat és újat szeretnének találni, sőt, helyes irányba terelheti azokat, akik depresszióban szenvednek. Egy könyvtár nem csak a tudás végtelen tárháza, hanem a helyi közösség kulturális életének egyik fő összekovácsolója.

A könyvtárak az élet bármely területén hasznosak lehetnek, nem csak kifejezetten olvasni és tanulni vágyóknak. A Bookriot szerint a Matthew hurrikán után Észak-Karolinában az emberek a könyvtárba jártak feltölteni telefonjaikat, használni az internetet vagy kitölteni a biztosítási formanyomtatványokat. Ebből is látszik, hogy főleg kritikus helyzetekben, központi szerepe van egy közösség életében.

Egy biztos, könyvtárba járni mindig hasznos.

 

Forrás: bookstr.com


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek