Életet visznek a füleki vár alatti titkos járatokba

Zajlik annak a munkának a második fázisa, melynek keretében rendbe teszik a füleki várdomb alatti részt, konzerválják a somoskői vár tornyát és falait. 

A füleki és a somoskői várat évente összesen mintegy 60 ezer látogató keresi fel.

A projektet a barsi Területi Idegenforgalmi Szövetség (OOCR) és Besztercebánya megye (BBSK) turisztikai ügynöksége indította útjára. Besztercebánya megye 6000 eurót költ arra, hogy kiszárítsák a Füleki Vármúzeum föld alatti termeinek falait. „Levegőáramoltató rendszerrel oldjuk meg a szellőztetést. A föld alatti épületrészben így újabb kiállítótermek rendezhetőek be.” – informált Marcela Glevická, a megye szóvivője.

Az egyik teremben a II. világháborút bemutató tárlat kap helyet, ahol a háború zsidó áldozatainak emléktábláját is elhelyezik.

A somoskői vár tornyának és falainak konzerválására 10 000 eurót különítettek el. „A toronyból gyönyörű kilátás nyílik a Karancs-hegyre, annak környékére, és tiszta időben látni lehet a Mátra vonulatait, sőt ellátni egészen Budapestig.” – mondta Glevická. A somoskői vár a geopark része, ott található a négymillió évvel ezelőtt kialakult különleges geológiai képződmény, a bazaltorgona is.

A nyári turistaszezonra kedvezményekkel készülnek: aki ellátogat a somoskői várba, ingyenes belépőt kap a füleki honismereti múzeumba, a múzeum látogatói pedig kedvezményes belépőt a somoskői várba.

Forrás: TASR, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek