Életfogytiglan a cellatársukat halálra kínzó raboknak

A Szombathelyi Törvényszék ma hirdetett ítéletet az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt B.Zs. és két társa ellen indított büntetőügyben.

A bíróság B.Zs. I.r. és Cz.F. II.r. vádlottak bűnösségét 1 rb. különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, 1 rb. különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértés bűntettében és 1 rb. folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntettében állapította meg, mint társtettes. K.R. III.r. vádlott bűnösségét pedig 1 rb. különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében és 1 rb. különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértés bűntettében, mint társtettes. Az I. r. vádlott a testi sértésben és a kényszerítésben különös visszaeső, az emberölésben visszaeső. A II. r. vádlott többszörös visszaeső, a III.r. pedig visszaeső. A bíróság mindhárom vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés végrehajtási fokozata fegyház. B.Zs. I.r. vádlott esetében a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 33 évben, Cz.F. II.r. vádlott esetében 30 évben, K.R. III.r. vádlott esetében 27 évben állapította meg.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak, valamint a néhai sértett 2017. április 4-től a Szombathelyi Országos Bv. Intézet 209. zárkájában töltötték szabadságvesztés büntetésüket. A zárkában az I.r. és a II.r. vádlottak erőszakkal, illetve fenyegetéssel arra kényszerítették a sértettet, hogy olyan tevékenységeket végezzen el, amit a fogvatartás körülményei között valamennyi fogvatartottnak saját magának kellett volna elvégezni (kimosatták vele ruháikat, vizet hozattak maguknak, maszíroztatták a lábukat, illetve elvették az ételét).

2017. május 2. és május 11. között a három vádlott rendszeresen bántalmazta a sértettet a zárkában. Ököllel felváltva ütötték a bordáit, folyamatosan combon, gyomron ütötték, rúgták, kikötözték és eközben a magatehetetlen és síró sértett testén felváltva ugráltak. Különféle módon megalázták, csikkel etették, a WC-be hányó sértettet kényszerítették, hogy hányadékát igya meg. Az I.r. vádlott belevizelt a WC-be és belenyomta a sértett fejét, aki ebben az időszakban 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, bordatöréseket szenvedett el.

2017. május 11. és május 14. között a bántalmazások eldurvultak, egyrészt kikötözték a sértettet és közben folyamatosan bántalmazták, taposták, rugdosták, valamint módszeresen fojtogatni kezdték. A folyamatos, tartós, durva bántalmazások következtében ebben az időszakban kétoldali sorozatos bordatörés, kétoldali vérmell, illetve jobb oldali légmell, valamint mindkét vese repedése következett be a sértettnél, zsírembólizációval együtt, amely sérülések miatt orvosi ellátás nélkül halála rövid időn belül, 1-2 napon belül bekövetkezett volna. 2017. május 14-én a hajnali órákban azonban a vádlottak fojtogatása következtében a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett el (a pajzsporc mindkét felső szarvának letörése, a pajzsporc lemezeinek töréses szétvállása), amelynek következtében aznap 6-7 óra között a zárkában elhunyt.

Az ítélet egyik vádlott vonatkozásában sem emelkedett jogerőre. Az ügyész mindhárom vádlottra súlyosításért, míg vádlottak és védőik felmentésért, téves minősítésért, enyhítésért jelentettek be fellebbezést.


Hasonló cikkek