Életre kelnek az árnyak Pécsett

Kilenc ország – köztük India, Indonézia és Kína – társulatainak és bábművészeinek részvételével nemzetközi árnyjáték fesztivált rendeznek április 21. és 25. között Pécsett.

 A Karakulit elnevezésű Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált szervező pécsi Márkus Színház vezetője, Pilári Gábor egyebek mellett elmondta, a magyar résztvevők mellett még Törökországból, Lengyelországból, Csehországból, Spanyolországból, illetve Szlovákiából is érkeznek bábművészek. A nyitórendezvénye április 21-én este fél kilenckor kerül sor. A fél órára sötétbe boruló Széchenyi téren árnyjátékok lesznek. A Papír Panír csapata a dzsámi, a Nádor Szálló és a Nagy Lajos Gimnázium falaira vetített képekkel, óriás árnyfigurákkal, mozgó vásznakkal. Valamint  Szokolay Dongó Balázs zenéjét közreműködésével megszólaltató muzsikusok és kórus teszik még látványosabbá a nyitányt.

 Kitért arra is, hogy az eseménnyel az idén ötszáz éves a török karagöz játék előtt kívánnak tisztelegni, s a pécsi rendezvény része az isztambulinak. Szólt arról is, a kerek évforduló jó alkalmat teremt a keleti és az európai árnyszínházak találkozására.

 A Karakulit, ami egy összetett szó, első tagja a Karagöz török vásári árnyjáték főhősét idézi meg, míg második fele az indonéz árnyszínház nevéből, a wayang kulitból származik. A rendezők a fesztivál elnevezésével is tisztelegni kívántak a tradicionális árnyszínház előtt, amelynek öt napja  alatt többek között bemutatkozik az indiai Tholpavakoothu Theater, az indonéz Wayang Rajakaya Árnyszínház, a kínai Kuangtung Lufeng Árnyszínház, valamint Cengiz Özek török  és Tadeusz Wierzbicki lengyel árnyjátékosok is. Lesznek előadások a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának dísztermében, a Művészetek és Irodalom Házában, a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor-termében és a Bóbita Bábszínházban is.

  A produkciók mellett a művészek szakmai és a közönségnek szóló work shopokat tartanak, ki is lehet próbálni, hogyan lehet mozgatni a bábokat. Az eseményfolyam bevezetőjeként hat, a résztvevő nemzetek tradicionális árnyjátékát bemutató – egyebek mellett a török árnyjáték, az 500 éves karagöz játék múltját,  XX. századi megjelenését és kortárs kultúráját felvillantó – kiállítás is nyílt.

 


Hasonló cikkek