Életveszélyessé vált az egyik múzeum Miskolcon

A Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítási Épülete annyira rossz állapotban van, hogy már nem látogatható. A felújítás körülbelül kétmilliárd forintba kerül.

Ez Miskolc egyik legrégebbi háza, csaknem ötszáz éves. Helyreállításához pályázati forrásra lesz szükség, mert önerőből nem tudja a város finanszírozni. Kívülről jól látszanak a hiányzó falrészek, a hatalmas repedések, míg a pincében elsősorban a vizesedés okoz gondot, a tetőszerkezet pedig életveszélyessé vált.  A kiállításokat lebontották, a műtárgyakat elszállították, mivel az épület jelenlegi állapotában tárolásra, raktározásra sem alkalmas. A renoválás folyamán sor kerül a nyílászárók cseréjére, a fűtésrendszer és a vizesblokkok modernizálására, a födém és a padlástér teljes felújítására, az épület főbejáratát az udvar átalakításával áthelyezik a városközpont felé.

A Herman Ottó Múzeum papszeri épületének külső oldalfala (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Szolyák Péter megbízott igazgató arról tájékoztatott, hogy szeretnének kiépíteni egy közösség teret a múzeumban, ahol a 70-es, 80-as évekre koncentrálva mutatnák meg Miskolc történetét, továbbá gyerekmúzeum és kávézó is kialakításra kerül. Amennyiben a felújítás még idén elkezdődik, akkor leghamarabb 2022-től lehet újra látogatni a múzeumot.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek