Éleződik az ukrán-orosz viszály, amerikai hadihajók tartanak a Fekete-tengerre

Az Egyesült Államok tájékoztatta Ankarát, hogy a jövő héten a Fekete-tengerre küldi két hadihajóját a törökországi tengerszorosokon keresztül – közölték pénteken török külügyminisztériumi források.

15 nappal ezelőtt diplomáciai csatornákon keresztül arról tájékoztattak minket, hogy a montreux-i egyezménynek megfelelően két amerikai hadihajót küldenek a Fekete-tengerre – írták.

Az 1936-ban aláírt montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény az, amely szavatolja Törökországnak a Boszporusz és a Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait, valamint szabályozza a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét.

A török közlés szerint az egyik amerikai hadihajó április 14-én, a másik április 15-én érkezik majd a Fekete-tengerre. Visszatérésük előreláthatólag május 4-én, illetve május 5-én várható.

Az amerikai lépés előzményeként a kelet-ukrajnai Donyec-medencében március 26-án ismét kiéleződött a helyzet, gyakorivá váltak a tűzpárbajok az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák között, amelyekért a felek egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre.

Kijev szerint az orosz hadseredg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területére és az Ukrajnától jogellenesen elcsatolt Krím fészigetre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget.

Washington mellett Németország és az Európai Unió is kifejezte aggodalmát az ukrán-orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.

Számos felvétel látott napvilágot a haditechnikai eszközök szállításáról Ukrajna közelébe. Az alábbi, második videón a Krími-hídon érkeznek katonai teherautók és tankok a félszigetre.

 

Forrás: MTI

 

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 

 


Hasonló cikkek