Elfagyott a magyar gyümölcs java

Szinte minden gyümölcsfajból kisebb vagy nagyobb mennyiségű importra fog szorulni idén Magyarország, köszönhetően a kemény fagyoknak, amelyek az utóbbi hetekben érték az ültetvényeket – tájékoztatta az Agrárszektort Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

Hozzátette, mivel az idei gyümölcstermés egyike lesz az eddigi leggyengébb éveknek, ezért a hazai kínálat egyértelműen nagyon szűkös lesz. A brutális terméskiesés miatt ráadásul biztos, hogy az elmúlt 5-10 évben megszokott árintervallum felső harmadában fognak majd mozogni az árak 2020-ban – írja szerdai számában az agrarszektor.hu.

A március 22-óta érkező 15-18 fagyos éjszakát (melyekből a legnagyobbak március 22-23-án, április 1-2-án, április 15-én és május 13-án voltak) úgy időzítette az időjárás, hogy minden gyümölcsfaj virágzáskezdetét, teljes virágzását és kisgyümölcs fenológiai állapotát “telibe vágta” – tájékoztatott a szakember. Ezáltal minden hazai gyümölcstermőhelyen, minden gyümölcsfaj jelentősen megsérült. A március 22-23. inkább csak a kajsziban és őszibarackban okozott kárt (a kajszi ekkor teljes virágzásban, az őszi inkább virágzás elején volt), aztán április 1-2-án érkezett a következő fagy, amikor az őszibarack már teljes virágzásban volt, a kajszi pedig a virágzás végén tartott. Ekkor már sérült a cseresznye és a körte, valamint kisebb mértékben az alma, a meggy és a szilva is. Az ezt követő április 15-ei fagy még nagyobb pusztítást okozott a cseresznyében és a körtében, de már az almát, a meggyet és a szilvát is jelentősen károsította.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek