Elfogadták szabadkereskedelmi térség kiépítését az APEC-csúcson

Ázsiai-Csendesóceáni-szabad-kereskedelmi-övezet

Támogatták az Ázsiai és Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Térség (FTAAP) létrehozásának útitervét kedden az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) pekingi csúcstalálkozójának résztvevői.

A Kína által erőteljesen szorgalmazott együttműködési modell útitervének hivatalos elindítása “az APEC bizalmát és elkötelezettségét” fejezi ki a regionális gazdasági integráció fejlesztésére – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a találkozót záró beszédében. A kínai elnök reményét fejezte ki, hogy a 21 tagú regionális szerveződés, az APEC a jövőben vezető és összehangoló szerepet tölt be a terv megvalósításában.

Ha létrejönne, a résztvevő gazdaságok mérete alapján FTAAP lenne a világ legjelentősebb szabadkereskedelmi térsége. Ugyanakkor egyelőre csak egy megvalósíthatósági tanulmány készül majd a tervről, amely ebben a formában először 2006-ban merült fel.

Az APEC-tagországok ugyancsak jóváhagytak egy tervet, amely 2025-ig szorosabbra fűzné a régió országai közti kapcsolatokat az intézmények szintjén és a civil szervezetek révén egyaránt. Egyetértettek abban, hogy részt vesznek az ehhez szükséges infrastrukturális és egyéb kapcsolódó beruházásokban.

Az APEC országai arról is döntöttek, hogy létrehoznak egy, a határokon átnyúló bűnüldözési hálózatot, amely az országok közötti korrupcióellenes együttműködést szolgálná.

Az APEC, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, az ázsiai és csendes-óceáni térség jelentős részét lefedi, többet, mint más hasonló szervezetek a régióban. Tagországai a Föld lakosságának körülbelül 40 százalékát, a világgazdaság teljesítményének 57 százalékát adják és a világkereskedelem 46 százalékát bonyolítják le.

 MTI


Hasonló cikkek