Élhető környezetet teremteni tanultak a gyerekek

Ha idejében megtanítjuk gyermekeinket a helyes, környezettudatos viselkedésre, sokat tehetünk azért, hogy egészséges szemléletű, a természettel összhangban élő fiatalokká neveljük őket.

Színes virágokat a szebb városképért és a szemléletformálásért

A fenti elgondolás motiválta azt a kezdeményezést is, amelynek keretében Pécsett virágültetési Guiness-kísérlettel próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki tehet a szebb környezetért.

A közel ezer óvodás, iskolás és közfoglalkoztatott részvételével zajló kísérlet célja 14 ezer tő virág kiültetése egy helyszínen, négy óra alatt.

Sok óvodában – így a zuglói Óperenciás Óvodában is – évről évre hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden odajáró gyermek a csoportjával együtt ültessen el az intézmény udvarán egy virágot, hogy így tanulják meg: ők is tehetnek a szép óvodaudvarért.

A gyerekek ezzel fontos lépést tesznek a környezettudatos gondolkodás irányába. Ha már kicsi kortól arra neveljük őket, hogy ők is tehetnek azért, hogy szép, egészséges környezetben élhessenek, automatikusan olyan felnőtté fognak nevelődni, akik ügyelnek a fenntarthatóságra. Ennek természetesen része az energiatakarékosság és az ökológiai egyensúly is.

Ennek jegyében zajlott az a tanácskozás is, amelyen a környezetvédelem fontosságáról üléseztek a Visegrádi Négyek a csehországi Lednicében.

 

Faültetési program a jövő nemzedékeinek jó levegőjéért

Egyre több családban ismerik fel az egyén felelősségét és hazánkban mind szélesebb körben megvalósul a szelektív hulladékgyűjtés, azért még mindig van mit fejlődni e téren.

Biztató azonban, hogy Madarak és Fák napja programokon évről évre többen vesznek részt. Ehhez kapcsolódóan idén május 10. és 14. között első alkalommal rendezték meg a Herman Ottó Napokat a társadalmi szemléletformálás céljával, de a szervezők szándéka volt az is, hogy a fiatalokat – köztük főként általános iskolásokat – nagyobb mértékben vonják be a természetvédelembe.

Ugyancsak a héten történt,  hogy Szabó Marcel zöldombudsman egy faültetési program keretében bejelentette: országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven meghirdetett országos faültetési és favédelmi program parlamenti elfogadása érdekében.

A Fatestvér program megvalósulása javítaná a természeti és az épített környezet minőségét, mérsékelné az éghajlatváltozás káros hatásait. A program hosszú távú, környezettudatos, a jövő nemzedékekért felelősséget vállaló, a természethez érzelmileg kötődő mentalitásra nevelne.

A faültetés és a virágültetés egyaránt kézzelfogható, természetes kapcsolatot teremt a gyermek és környezete között, s nem utolsó sorban felelősségtudatra nevel. Ezért is nagyszerű hír minden hasonló megmozdulás!

 

Nyitókép: Illusztráció

 


Hasonló cikkek