Elhunyt Kriza Ákos, Miskolc korábbi polgármestere

Súlyos, hosszan tartó betegség után hétfő este távozott az élők sorából a volt városvezető.

Az orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser 2010 október 3. és 2019 október 13., azaz több mint kilenc évig volt az ország egyik legnagyobb városának vezetője, tragikus hirtelenséggel hunyt el – közölte keddi írásában a Boon.hu.

Az Origóhoz eljutatott közleményében a volt városvezető családja nevében felesége azt írta:

A család nevében megrendülve és mély fájdalommal tudatom: 2021. január 18-án a késő esti órákban elhunyt Dr. Kriza Ákos.

Miskolc város volt polgármestere hosszan tartó, küzdelmes betegség után távozott közülünk, mindössze 56. éves korában.

Kriza Ákosban a nemzeti-konzervatív oldal az egyik meghatározó alakját, politikusát veszítette el, aki nem csak kiváló orvos, intézményvezető és polgármester volt, de hűséges házastárs, két gyermek szerető édesapja, szüleiről gondoskodó gyermek, és igaz testvér is volt.

Nyugodj békében!

A temetésről a család később ad tájékoztatást!

Miskolc, 2021.01.19

Dr. László Zsuzsanna
Dr. Kriza Ákos felesége

Kriza Ákos ősei bányászok voltak, akiket a 15–16. században Torockó környékére telepítettek be. A legnevezetesebb közülük a 19. században élt Kriza János unitárius püspök, néprajzkutató, költő, műfordító volt. Kriza felesége László Zsuzsa pszichiáter, két gyermeke született, Anna és Áron. Szívesen sportolt, fiatal korában országos tőrvívó bajnok volt, később dzsúdózott.

A Partiumból Miskolcig

Kriza Ákos 1965-ben született Nagyváradon. 1983-ban matematika-fizika szakos gimnáziumi érettségit tett, majd felsőfokú tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte. 1990-ben költözött Miskolcra az orvostudományi egyetem elvégzése után, ahol általános orvosi diplomát szerzett. 1994-ben fül-orr-gégészeti szakvizsgát tett és 1995-ig a Diósgyőri Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozott klinikai orvosként.

Pályafutását később családorvosként folytatta, először a „Békeszálló” melletti Kiss Ernő utcában, majd közel 10 éven át a Martinkertvárosban.[5] 1999-ben megpályázta és megnyerte a Vasútegészségügyi Kht. Miskolci Egészségügyi Központ orvos-igazgatói tisztségét. 1999. november 1-jén állt munkába és polgármesterré választásáig ebben a pozícióban tevékenykedett. 2004 és 2005 között Központi felügyeletet gyakorló orvos-igazgató volt a Vasútegészségügyi Kht. Budapest, alkalmazásában.

Korán a konzervatív oldal felé fordult

A politika iránti érdeklődése 1990-ben kezdődött, hivatalosan 1997-ben csatlakozott a Fideszhez. Első politikai megbízatása az volt, amikor a megyei választmányba bekerült. 2002-ben a megyei közgyűlés tagja lett, majd 2002–2006 között az egészségügyi bizottság elnöki tisztét látta el. A polgármesteri címért elsőként 2006-ban indult az önkormányzati választásokon, majd 2010-ben, amikor is a választásokat megnyerte. 2019. augusztus 9-én bejelentette, hogy egészségügyi okokból nem indul újra a 2019-es önkormányzati választáson. Utóda az ellenzéki Veres Pál lett. (Wikipedia)

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek