Elhunyt Maj Sjöwall svéd írónő

Maj Sjöwall svéd írónő, aki élettársával, Per Wahlöővel elindította a skandináv krimik hullámát nyolcvannégy éves korában hunyt el– írja a Feol.

„Hosszú betegség után április 29-én meghalt Maj Sjöwall” – közölte Ann-Marie Skarp, a Piratforlaget kiadó igazgatója.

Az írópáros alkotta meg Martin Beck felügyelő alakját, és nyomozásain keresztül festett szociálisan érzékeny képet a svéd társadalomról. Az írópáros tíz krimije klasszikussá vált és nagy inspirációt jelentenek minden krimiszerző számára – tette hozzá Ann-Marie Skarp.

Könyveiket – mint a magyarul is megjelent A svéd, akinek nyoma veszett, A nevető rendőr, Az elveszett tűzoltóautó vagy a Gyilkos a tetőn című kötetet – negyven nyelvre fordították le, és mintegy tucatnyi film készült belőlük.

Maj Sjöwall 1935. szeptember 25-én született Stockholmban, grafikusnak és újságírónak tanult. Dolgozott műfordítóként, művészeti igazgatóként és újságíróként. A szintén újságíró Per Wahlöővel 1961-ben ismerkedett meg, két gyermekük született. Wahlöö 1975-ben bekövetkezett halála után Maj Sjöwall fordítóként dolgozott. Többek között Ed McBain és Anne Holt regényeit fordította svédre. 1971-ben Per Wahlöővel együtt megkapta az Edgar Allan Poe-díjat A nevető rendőr című regényért.

Címlapi kép: Instagram


Hasonló cikkek