Elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója

Hetvenhat éves korában szombat reggel elhunyt Monspart Sarolta. A Nemzet Sportolója, tájfutó világbajnok, aki az 1972-es Csehszlovákiában rendezett világbajnokságon megnyerte a női egyéni világbajnoki címet. Magyarországon 14 éven át minden évben ő nyerte az egyéni magyar bajnoki címet.

Ő volt az első nő Európában, aki három órán belül teljesítette a maratoni távot. Télen is halmozta az eredményeket, sífutásban hatszor lett magyar bajnok. A futás az élete és kis híján a végzete is volt, mert egy fertőzött kullancs okozta betegség miatt kellett abbahagynia a versenysportot. Hivatása lett a nők, majd a 60 éven felüliek testedzésben gazdagabb életmódra való buzdítása.

A család tájékoztatása szerint a futólegenda hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el. Monspart Saroltát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, azután, hogy az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből.

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím.

1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

 

Forrás: MTI

 

Sport | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek