Elhunyt Nawal El Saadawi egyiptomi író

2021. március 21-én, 89 évesen elhunyt Nawal El Saadawi egyiptomi írónő, aki egész életében a nők jogaiért és egyenjogúságáért harcolt.

1931-ben született egy egyiptomi faluban, mely a Nílus deltájában fekszik. Orvosi tanulmányokat folytatott a Kairói Egyetemen és a New York-i Columbia Egyetemen. Amellett, hogy egyiptomi lapokban publikált, dolgozott pszichológusként és egyetemi óraadóként is.

Élete során több mint 55 regényt szerzett, ezek közül az egyikkel elsőként hívta föl a figyelmet a nők nemi szervén végrehajtott csonkításokra. Hazájának egyik vezető és úttörő feministájaként élesen kritizálta az egyiptomi államot, ezért 1972-ben elvesztette orvosi állását. 1981-ben két hónapra börtönbe került, ahol saját tapasztalatait az ott töltött időről WC papírra jegyezte le a cellatársától szerzett szemceruzával. Később még iszlám milicisták halállistájára is rákerült.

Élete során számos elismeréssel jutalmazták kitartó és fontos munkáját. Háromszor házasodott, és két gyereket, egy fiút és egy lányt élt túl. Hosszan tartó betegség után hunyt el egy kairói kórházban.

Forrás: The Guardian

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek