Elindult a kereskedés Wizz Air részvényeivel a BÉTa piacon

Elindult a kereskedés a Wizz Air részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) alternatív platformján, a BÉTa piacon, az európai cég részvényei iránt jelentős lesz az érdeklődés a magyar befektetők részérőlmondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, amikor ünnepélyes kereskedésindító csengetést tartottak a BÉT-en.

Elmondta: a BÉT piaci lehetőséget kínál a kereskedésre európai nagyvállalatok értékpapírjaival. Hozzátette, hogy a magyarországi gyökerű nemzetközi légitársaság részvényei devizaátváltás nélkül érhetők el a befektetési szolgáltatókon keresztül, az elszámolás forintban, az OTP Bank árjegyzésével történik.

A BÉT az eseményről kiadott közleményében emlékeztet, hogy a Wizz Air Holdings részvényeit 2015 februárja óta a Londoni Értéktőzsdén jegyzik.

Váradi József, a Wizz Air Holdings Plc. társalapítója és elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a cég növekedésében fontos szerepet töltött be a tőkepiaci finanszírozás. Ezért örömnek nevezte, hogy a magyar befektetők a Budapesti Értéktőzsdén keresztül elérhetik a társaság részvényeit, és így részesedni tudnak a Wizz Air sikereiből.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy a bank  BÉT a piaci termékek árjegyzőjeként külföldi tőzsdéken kereskedett értékpapírokat tesz forintban elérhetővé hazai befektetők számára, akik így mentesülnek a devizaváltás és tartás költségeitől és problémáitól, miközben továbbra is euróban, dollárban, illetve mostantól fontban lesz a pénzük befektetve. A közleményben úgy fogalmazott: örülnek annak, hogy a BÉTa piaci bővítésében a Wizz Airre esett a választás, amely a magyar gazdaság egyik legnagyobb sikertörténete az elmúlt 10 évben. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben további BÉTa piaci bővülésben vehetnek részt.

A Wizz Air diszkont légitársaság erős magyarországi jelenléttel bír. A társaság 2003-ban alakult, az első járatát 2004. május 19-én, Katowicéből indította. Mára stabil növekedésével Közép- és Kelet-Európa vezető légitársaságává vált, amely 134 repülőgépből álló flottájával több mint 960 útvonalat kínál utasainak, több mint 260 repülőtérről. A Wizz Air fiatal flottája miatt jelenleg a legalacsonyabb utasonkénti szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, és tervezi ennek  további csökkentését, 2030-ig 33 százalékkal – olvasható a BÉT közleményében.

A Budapesti Értéktőzsde BÉTa piacán elérhető pénzügyi instrumentumok teljesen azonosak a külföldi piacokon forgó papírokkal. A BÉTa piacon regisztrált külföldi értékpapírok likviditását árjegyzők biztosítják, akik szerződésben vállalnak kötelezettséget vételi és eladási ajánlatok jegyzésére.  A befektetők által elért árfolyamnyereség a BÉT tőzsdei piacán elért árfolyamnyereséghez hasonlóan adózik. Az ügyletek teljesítését a KELER KSZF Zrt. garantálja – írták.


Hasonló cikkek