Elismerések a tánc világnapján

1982-ben a Nemzetközi Tánctanács megalkotta a tánc világnapját, amit minden évben Jean-Georges Noverre francia táncos-koreográfus születésnapján, április 29-én ünnepelnek szerte a világban.

A táncművészet legnagyobb ünnepe alkalmából a Magyar Táncművészek Szövetsége idén is díjazta a hazai táncszakma kiválóságait. A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt azonban az ilyenkor szokásos díjátadóval egybekötött nagyszabású gálaestet későbbi időpontra halasztották, a díjazottak névsorát viszont most is nyilvánosságra hozták.

Az évad legjobb férfi táncművésze Bolla Dániel (Miskolci Balett), Majoros Balázs (Magyar Nemzeti Balett), Fekete Bence (Magyar Nemzeti Táncegyüttes), Koncz Péter (Pécsi Balett), Farkas Máté (Magyar Állami Népi Együttes). Az évad legjobb női táncművésze Marjai Lili (Győri Balett), Maday Tímea Kinga (Gangaray Dance Company), Rab Edina (Magyar Nemzeti Táncegyüttes), Törteli Nadin (GG Tánc Eger).

Az évad legjobb végzős növendéke Szelényi Dóra, Bollók Ákos, Ertl Balázs a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói, továbbá Kis Jana, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium növendéke lett. Az évad legjobb pályakezdő táncművésze címet Cottonaro Gaetano (Magyar Nemzeti Balett), Varga Máté (Pécsi Balett) és Kovács Márk (Duna Művészegyüttes) kapta meg.

Az évad legjobb alkotója Vincze Balázs táncművész-koreográfus, a Pécsi Balett művészeti vezetője, valamint Juhász Zsolt néptáncművész-koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője lett. A táncművészetért díjat Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Mády Ferenc, a Magyar Táncművészeti Egyetem magántanára nyerte el. A táncoktatásért díjat Szőnyi Eleonóra balettművész, egyetemi tanárnak (Magyar Táncművészeti Egyetem) és Hortobágyi Gyöngyvér néptáncművész, tanszékvezető főiskolai tanárnak (Magyar Táncművészeti Egyetem) ítélték. A tánctudományért díjat Lelkes Lajos, a Bartók és a Bihari Táncegyüttes egykori táncosa, szakkönyvkiadó veheti át. Életműdíjat Szakály György Kossuth- és Liszt-díjas balettművész, koreográfus, valamint Mucsi János Harangozó Gyula-díjas néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészeti Társaság elnöke kapta meg.

Jelenet a Casablanca című táncprodukcióból: Bolla Dániel és a Miskolci Balett (Fotó: Éder Vera/ Miskolci Nemzeti Színház)

A tánc világnapját a Miskolci Balett egy otthonról készült, Karantén-Bolero című kompozíójával ünnepelte, amit a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-oldalán lehetett megtekinteni 17 órától. Közreműködtek „Az évad legjobb férfi táncművésze”díjat elnyert Bolla Dániel és a Miskolci Balett táncművészei, a produkció rendezője Kozma Attila volt.

Főcímfotó: Éder Vera/ Miskolci Nemzeti Színház

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek