Elismerik Romániában az azonos nemű párok jogait

Magyarországhoz hasonlóan a románok is elismerik, hogy a homoszexuális pároknak is vannak jogaik. Ezekről tájékoztatott ma a bukaresti sajtó.

A román alkotmánybíróság leszögezte, hogy a tartós kapcsolatban élő azonos nemű pároknak is joguk van kapcsolatuk, valamint az ebből származó jogok és kötelezettségek (vagyonközösség, öröklés) törvényes elismerésére. Mivel egyetlen országot sem lehet a melegházasság legalizálására kötelezni, az azonos neműek esetében egy számukra is nyitott alternatív jogintézmény, az “élettársi szerződés” bevezetése lehet a megfelelő módszer a megkülönböztetés nélküli jogegyenlőség elvének érvényesítésére – ajánlotta a román alkotmánybírság.

Eddig 14 európai uniós állam tette lehetővé az azonos neműek házasságát, 8 másik pedig az élettársi szerződés valamilyen formáját intézményesítette. Az Európai Unióban hat olyan ország van – Románia, Bulgária, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia – amely semmilyen jogintézményt nem kínál az azonos nemű párok számára.


Hasonló cikkek