Elismerte az uniós vezető: történtek hibák a vakcinabeszerzésben

Történtek hibák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyag beszerzésében, Brüsszelben és a tagországokban is – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

A holland szociáldemokrata politikus a Der Tagesspiegel című lapban közölt interjúban kifejtette, hogy tragédiát okozott volna, ha az EU-tagállamok nem a közös vakcinabeszerzést választják, mert ha egyedül a gazdasági erő határozza meg a hozzáférést, egyes országok nem jutnak hozzá a szérumhoz. Mint mondta, probléma lenne, és nem csak a szegényebb országoknak, ha csak a leggazdagabb tagállamok engedhetnék meg maguknak a vakcinavásárlást. Ezt ismerték fel az oltóanyag-szövetséget megalakító EU-tagok, köztük Németország és Hollandia. Ezek az országok belátták, hogy jobb a közös, európai fellépés. Hozzátette: igaz, hogy követettek el hibákat az oltóanyag-beszerzésben, Brüsszelben és a tagállamokban is, de a gazdagabb országok érdekeit is a közös beszerzés szolgálta.

– Nézzük meg, hogy hol tartunk április végén – mondta a brüsszeli bizottság alelnöke arra a kérdésre, nem szegénységi bizonyítvány-e az EU-nak, hogy gyorsabb az oltási kampány a közösségből éppen kivált Nagy-Britanniában. Hozzátette, hogy a mérleget a világjárvány végén kell elkészíteni, mert akkor láthatjuk majd, hogy miben tévedtünk és mit tettünk helyesen, egyelőre pedig arra kell összpontosítani, hogy egész Európa oltóanyaghoz jusson.

Forrás: MTI

 

 

Világ tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek