Elítélték az első cseh terroristát, egy 71 éves villanyszerelőt

Először hirdetett ítéletet cseh bíróság terrorista bűncselekmény elkövetése miatt, méghozzá iszlamista merényletről van szó. Pontosabban ennek akarta beállítani a tettes.

Az első cseh terrorista egy 71 éves nyugdíjas villanyszerelő lett. Jaromír Balda két évvel ezelőtt két alkalommal is fákat vágott ki és rönköket dobált a sínekre. Két vonat ugyan nekiütközött a farönköknek, de személyi sérülés nem történt.

A férfi röplapokat szórt szét a helyszíneken, amelyeken különféle fenyegetőzések voltak „a migránsok részéről” – így próbálta iszlamista merényletnek beállítani a bűncselekményt. A röplapokat egyébként latin betűkkel írta, bár  arra ügyelt, hogy szándékosan rossz cseh nyelvezettel fogalmazza meg a fenyegetéseket.

A férfi arra hivatkozott a bíróságon, hogy az orvosai által felírt gyógyszerek hatása alatt követte el tettét. Minden enyhítő körülményt figyelembe véve négy év börtönbüntetésre ítélték.

Jaromír Balda a japán–morva származású Tomio Okamura szélsőjobboldali és idegenellenes cseh párt, az SPD szimpatizánsa. 12 ezer cseh koronával támogatta a tömörülést, és énekelni, harmonikázni is szokott a párt nagygyűlésein.

Forrás: ujszo.com

Kép: Milan Malíček, Právo


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek