Elképesztő honfoglalás kori leletek bukkantak elő

Honfoglalás kori családok földi maradványait találták meg Fajszon, egy mesterséges domb belsejében. Minden egyes leletet a régészek a felszínre hoztak, amit majd később kiállítanak.

Az ásatás a kalocsai Viski Károly Múzeum szervezésében zajlott le, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának közreműködésével. Az ásatásokat még 2018-ban kezdték el, évek megfeszített munkájának eredményeként közel tucatnyi honfoglalás kori nyughely feltárása és leletmentése történt meg, az anyagot pedig már el is kezdték tanulmányozni a programban részt vevő intézmények.

Szabóné Lantos Andrea, a feltárást vezető régész elmondása szerint, egy helyi lakostól kapták a bejelentést, hogy a területen megállt az öntözőberendezés és a víz csontokat mosott a felszínre, így kezdték el a feltárást.

A neolit megtelepedésen kívül a réz-, bronz- és középkorból is találtak leleteket, amelyek aztán Bács-Kiskun megyei múzeumokba kerültek, de azzal csak 2018-ban szembesültek, hogy a területen honfoglalás kori temető lehet. Az ásatás során aranyozott ezüstveretek, rombusz alakú nyílhegyek, a lovas­temetkezésekre jellemzően lómaradványok és lószerszámok kerültek elő, illetve egy korabeli íj is az egyik férfi mellől. A női nyughelyek arról árulkodnak, hogy jómódú család vagy családok temetkezési helyéről van szó, mert nagyon gazdag melléklettel, nemesfémekkel díszített ruházatban helyezték őket végső nyugalomra.

A sírok nyugat–keleti tájolásúak, főleg nők és férfiak feküdtek bennük, de egy gyermek maradványai is előkerültek a baon.hu beszámolója szerint.

Juhász Márta

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek