Elkészült a Filmtörténeti Élménypark Ózdon

Átadták július 11-én a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és Digitális Erőművet, amit 2,5 milliárd forintból hoztak létre  közel 7000 négyzetméteren, az egykori kohászati üzem törzsgyárának területén.

Nemzeti Filmtörténeti Élménypark Ózdon Fotó: MTI/ Komka Péter
Nemzeti Filmtörténeti Élménypark nyílt Ózdon
Fotó: MTI/ Komka Péter

A kulturális értékek elhelyezésére szolgáló épületegyüttes a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) egyik részlegeként lett kialakítva, és tartalmaz oktatási, kutatási, módszertani központot, kiállítóhelységeket, óriási méretű közösségi teret, sőt még filmstúdió is van benne. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az avató ünnepségen kiemelkedő kulturális, turisztikai fejlesztésnek nevezte a projektet, és köszöntőjében hangsúlyozta: a hátrányos helyzetű régiókban is szükség van az értékteremtésre. A kormányzat a most átadott létesítmény működését évente 250 millió forinttal támogatja.

A megnyitón: (b-j) Dancsok Tamás (Piramis Kft. igazgató), Lovas Lajos (MaNDA-igazgató), Hoppál Péter államtitkár, Riz Gábor kormánybiztos Fotó: MTI/ Marosréti Ervin
A megnyitón: (b-j) Dancsok Tamás (Piramis Kft. igazgató), Lovas Lajos (MaNDA-igazgató), Hoppál Péter államtitkár, Riz Gábor kormánybiztos
Fotó: MTI/ Marosréti Ervin

Fontos célja az intézménynek, hogy megismertesse a fiatalabb korosztállyal a magyar film történetét, a régi és új alkotásokat. Számítógépes rendszerében néhány kattintással elérhetővé válik a MaNDA hatalmas adattára, ami összesen 350 ezer jogtiszta dokumentumot tartalmaz. A megújult és felhasználóbaráttá vált digitális archívumban- az általános iskolásoktól a tudományos kutatómunkát végzőkig- bárki talál hasznos anyagot. Mozgóképek, könyvek, archív fotók, képeslapok, hanganyagok, múzeumok gyűjteményei között lehet keresgélni. Az adatbázis különlegességei a forgatható 3D modellek, melyek műtárgyak térbeli digitalizálásával jöttek létre. A MaNDA adatbázisa közel nyolcszáz 3D modellt tartalmaz, régészeti leletektől kezdve ipar- valamint képzőművészeti alkotásokig.

Az ózdi Filmtörténeti Élménypark egyik kiállítóterme Fotó: MTI/ Komka Péter
Kiállítóterem a Filmtörténeti Élményparkban
Fotó: MTI/ Komka Péter

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek