Elkészült a Kuciak-gyilkosságról szóló olasz riport!

„Elkezdek publikálni mindent, amit magáról találok Kuciak úr.” A Rai Uno olasz közszolgálati televízió csatornáján került levetítésre Maria Grazia Mazzola olasz oknyomozó újságíró Ján Kuciak meggyilkolásáról szóló riportja. A videóban olyan exkluzív fotók is feltűnnek, amelyek bizonyítják, a szlovák újságírót megfigyeltették.

„Az az újságírás, amely az igazságon alapszik, megakadályozza a korrupciót.” – írta Pippo Fava, a maffia által meggyilkolt szicíliai oknyomozó újságíró. Az olasz riport elején ismertetik Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyét, amely összefüggésben áll Kuciak oknyomozói tevékenységével. A riportban most először tűnnek fel olyan fényképek, amelyek az újságíró munkahelye előtt, vagy autóbuszra várva láthatóak. Ezeket a fotókat tanulmányozhatta a négy gyilkos is, akik azóta börtönben vannak.

Kuciakot tehát megfigyeltették, nyomon követték, lehallgatták, és titokban fényképeket készítettek róla. „Mindenkinek van csontváz a szekrényében”, mondta Kočner Kuciaknak. 2017 őszén Kuciakot megfenyegette az ismert szlovák vállalkozó, Marian Kočner, akinek neve az úgynevezett maffia-iratokban is feltűnik. Kočner azzal fenyegette meg az újságírót, hogy kompromittáló információkat fog összegyűjteni és nyilvánosságra hozni róla és családjáról, ha tovább folytatja a nyomozását. A fenyegetéseket veszélyesnek tartották, így Kuciak feljelentést tett az ügyészségen, azonban az üggyel az illetékesek nem foglalkoztak, mindaddig amíg meg nem gyilkolták Kuciakot.

A riportban elhangzik a Kuciak és Kočner közötti telefonbeszélgetés is: „Itt Kočner! Ez a maga tevékenysége a személyem ellen hihetetlenül agresszív. Kérdezném önt, miért érdeklődik a befektetéseim felől? Most én beszélek. Maradjon csöndben. Egy kérdésem van: Miért összpontosít az én vállalkozói tevékenységeimre? Kuciak úr, én most elkezdek érdeklődni a maga édesanyja, édesapja és testvérei felől. Mindenki felől érdeklődni fogok, és én is elkezdek publikálni mindent, amit magáról találok Kuciak úr. Biztos vagyok abban, hogy valaki megbízta önt. Valaki fizeti önt.”

Jozef Kuciak, Ján Kuciak édesapja elmondta, fia kiskorától minden iránt nagyon érdeklődött, nagyon érdekelték a körülötte lévő dolgok. Kiskorától szeretett kutakodni a dolgok felől és kitartó volt. Kuciak édesanyja mindig féltette fiát, de Ján erre csak azt felelte, oknyomozói munkáját végzi Szlovákia számára. Martina mindig figyelmeztette Jánt, hogy otthon jól zárja be az ajtókat, és mindig hívogatta, ha éppen nem volt vele.

Kuciak veszélyesebb volt Kočner számára, mint maga a rendőrség. Legutolsó, befejezetlen írásai egy másik üzletember, Norbert Bödör kétes ügyeivel is foglalkoztak, illetve olyan uniós forrásokkal, amelyeket a ´Ndrangheta olasz maffiacsoport használt fel kelet-szlovákiai telkeken. Ezekben az írásokban feltűnnek olyan neves szlovák politikusok nevei is, mint Robert Fico egykori miniszterelnök, asszisztense Mária Trošková, vagy az egykori belügyminiszter Robert Kaliňák.

A filmben elhangzik, hogy ugyancsak elfogtak hét olasz személyt is, köztük Antonino Vadalat, de bizonyítékok híján szabadon bocsátották őket.

Információk szerint 70 ezer euróért hajtották végre a gyilkosságot, ami feltűnően alacsony összeg. A riportban megszólalnak a családok ügyvédjei is. A négy vádlott közül Kočnert jelölték meg a gyilkosság megrendelőjeként, de van egy eltitkolt tanú is, aki együttműködik. Kočnernak mindennapi kapcsolata volt az egykori államügyésszel, Dobroslav Trnkaval. Jelenleg azt is vizsgálják, hogy esetleg több megrendelő is létezhetett. Jánt és Martinát valószínűleg a fehérgalléros maffia gyilkolhatta meg.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek