Elkészült az idei Országos Sasleltár

A felmérés során összességében 17 ragadozómadár-faj 15022 példányát figyelték meg a szakemberek – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel szerdán.

Kész az idei, 20. Országos és 6. Pannon-régiós Sasleltár. A hat résztvevő ország összesítésében 1360 rétisast és 807 parlagi sast, 9 szirti sast és 12 fekete sast figyeltek meg.

Az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve az idén januárban 20. alkalommal szervezte meg a Magyarországon telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.

 

Megszületett a Kárpát-medence téli sastérképe

 

Az Európai Unió által támogatott PannonEagle és SakerRoads LIFE projektek keretében – 2018 óta immáron 6. alkalommal – a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így az idén ismét a Kárpát-medence közös téli “sastérképe” készülhetett el, a részben ködös időjárás ellenére is több mint kétezer sas és több mint kétszáz sólyom megfigyelésével.

A mintegy 400 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember az egy időben végzett megfigyelések miatt “sasszinkronnak” nevezett számláláson a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas- és sólyomtelelőhelyét felmérte, így a lehető legpontosabb képet kaphattuk a nálunk tartózkodó ragadozómadár-fajokról és ezek egyedszámáról – áll a közleményben.

 

Rétisas Balmazújváros közelében 2020. január 10-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A magyarországi felmérések a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, így a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét megfigyelték. A résztvevők összesen 1113 rétisast, 660 parlagi sast, 5 szirti sast és 11 fekete sast figyeltek meg. A madarászok különös figyelmet fordítottak a nagytestű, fokozottan védett sólyomfajokra is, így 63 kerecsensólymot és 54 vándorsólymot is sikerült megfigyelni.

 

Növekszik az egyedszám

 

A fokozottan védett sasok és a sólymok egyedszáma jelentősen nőtt az elmúlt négy évtizedben hazánkban, azonban még ma is ritkák, a legjobb élőhelyeken is átlagosan 2400 focipályányi területet bejárva találkozhatunk egyetlen sassal, míg a nagy sólymok esetében ehhez már csaknem 37 ezer focipályányi területet kell átlagosan átvizsgálni.

A magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan mind a 17 nálunk telelő ragadozómadár-fajra kiterjedt és összesen 9849 megfigyelést rögzítettek a szakemberek – áll a közleményben.

Bővebb információ a felmérésről itt található.

 

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció – Szirti sas (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek