Elkezdődött a motoros szezon

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a motorkerékpárral közlekedőknek.

A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően egyre több motorkerékpáros jelenik meg az utakon, és ezáltal megnövekedhet a baleseti helyzetek kialakulásának lehetősége. Ráadásul náluk a baleseti kockázat átlag feletti, hiszen őket a gépkocsik vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai megoldások (karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák) nem védik, így baleset esetén testük közvetlenül sérül. Ezért is nagyon fontos, hogy a motorosok – néhány hónap vezetés kihagyása után – ne csak magukat, hanem járműveiket is felkészítsék a közlekedésre. Amennyiben lehetőség van rá, a szezon előtt az erre kijelölt pályán, vagy forgalommentes helyen gyakoroljanak, ismételjék át a vezetéstechnikai ismereteket. Vezetéstechnikai továbbképzéseken való részvételre nem csak a kezdőknek, hanem a rutinos motorkerékpárosoknak is szükségük van!

Aki részt vesz a közúti közlekedésben, köteles a közlekedési szabályokat betartani! Külön felhívjuk a robogóval és motorkerékpárral közlekedők figyelmét a megfelelő bukósisak és védőruházat viselésére, mivel ezek nagymértékben csökkentik a sérülés kockázatát. A megfelelő védőruházatnak a láthatóság szempontjából is kiemelt szerepe van, hiszen az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, hanem egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti. Áprilisban akár egy napon belül is változhatnak az időjárási körülmények, ezért mindig az út-, időjárási, és látási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel közlekedjenek! A lehulló csapadék nagymértékben befolyásolja a kerekek tapadását, ezt vegyék figyelembe a követési távolság betartásánál.

A két keréken közlekedőknek mindig óvatosabban kell közlekedniük, mint az autósoknak, közlekedésük során még inkább meg kell győződniük arról is, hogy az elsőbbséget ténylegesen megkapták-e. Ne megszokásból, rutinból vezessenek! A sebességhatárok betartásával, fokozott figyelemmel menjenek bele az előzésbe, kanyarodásba, kikerülésbe!

A balesetek elkerüléséért a legtöbbet mi magunk tehetünk azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve, toleranciát mutatva veszünk részt a közlekedésben.

Figyeljünk oda egymásra,

„… hogy mindenki hazaérjen!

http://www.police.hu


Hasonló cikkek