Elkezdődött és finom borokat kínál az Egri Csillag Hét

Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek is tematikus programokkal, kóstolókkal, borcsomagokkal várják az érdeklődőket csütörtöktől március 16-ig a 2. Egri Csillag Héten.

A tematikus Egri Csillag Hetet tavaly rendezték meg először, azzal a céllal, hogy a figyelem középpontjába kerülhessen az egri bikavér fehérboros párjaként létrehozott egri csillag – emlékeztetett az MTI-hez eljuttatott közleményében az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

 

Egri csillag, a tavasz bora

 

Mint a közlemény kiemeli, az egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt és mert a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetők az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Az egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok.

 

Illusztráció – Szüret előtt (Fotó: MTI/ Varga György)

 

Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik – emlékeztet a közlemény.

 

Borvidékek a Kárpát-medencében (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

Az egri csillag legismertebbnek számító, classicus tételeinek új évjáratai éppen ebben az időszakban debütálnak, ezért az új évszakot köszöntve az egri borászok újra arra hívják a borkedvelőket, hogy bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba vagy kérjenek egri csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében – közölték a szervezők.

Az Egri Csillag Hét keretében meghirdetett programokról itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció – Koccintás egy borászati rendezvényen (Vona Ildikó fotója)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek