Elmarad a jövő heti V4-es találkozó: a csehek és a lengyelek nem tárgyalnak a magyarokkal

Elmarad a jövő heti V4-es találkozó: a csehek és a lengyelek nem tárgyalnak a magyarokkal. A cseh Seznam Zprávy azt írja, hogy információik szerint a közép-európai politikai formáció parlamenti vezetőinek jövő pénteki pozsonyi találkozóját a rendező szlovákok lefújták a Magyarországgal folytatott tárgyalások bojkottja miatt.

 

,,Magyarország Oroszország trójai falova”

 

Markéta Pekarová Adamová, cseh képviselőházi vezető számtalanszor bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját, bojkottjához pedig annak ellenére csatlakozott Miloš Vystrčil szenátusi vezető, hogy anyapártja, az ODS nem feltétlenül áll távol a magyar kormánytól, és sokszor hallgattak, amikor a magyar külpolitika volt terítéken.

Vystrčil a Seznam Zprávinak azt mondta, hogy ő eleve nem akart elmenni a találkozóra, és hogy a szenátus egyik alelnökét küldte volna maga helyett, Adamová pedig közölte a lappal, hogy „mindig a magyarok azok, akik utolsóként járulnak hozzá a szankciós csomaghoz. Folyton engedményeket követelnek, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további szankciókat. Magyarország Oroszország trójai falova, és fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik arról, hogy ez elfogadhatatlan.”

A Seznam Zprávy megkereste a Szlovák Nemzeti Tanács vezetőjét, hogy nyilatkozzon a találkozó szervezésével kapcsolatban, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ. Adamová külpolitikai tanácsadója viszont azt mondta a portálnak, hogy kedden a a szlovák fél előzetesen arról tájékoztatta őket, hogy a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor.

 

Lengyel bojkott

 

A portál diplomáciai forrásokra hivatkozva megjegyzi: a lengyel parlament alsóháza, a szejm vezetői sem vettek volna részt a találkozón. Hozzáteszik: Lengyelország és Magyarország éveken át egy követ fújtak az EU-ban, az Unió mindkét ország kormányát bírálta jogállamisági kérdésekben. A régi jó viszont az ukrajnai orosz invázió során bicsaklott meg. Míg Lengyelország Csehországgal karöltve a háború elejétől kezdve segített Ukrajnának, addig Magyarország a kezdetektől fogva engedékenyebb volt a Kreml agressziójával szemben.

Budapest és Prága kapcsolata azután romlott meg, hogy Andrej Babiš miniszterelnököt leváltották 2021 novemberében, és helyére Petr Fiala lépett.

 

A V4 egy halott formáció?

 

Kritikus szavai ellenére Pekarová Adamová úgy látja, van értelme a Visegrági Együttműködésnek, de úgy fogalmazott, hogy a V4 „jelen helyzetében szerinte halott” formátum.

A legutóbbi hivatalos találkozóra októberben került sor a szlovák fővárosban, ezen az országok köztársasági elnökei vettek részt. Zuzana Čaputová szlovák elnök akkor az Instagramon azt írta, hogy a visegrádi együttműködés már több mint harminc éve tart, és hogy ennyi idő alatt sok mindent sikerült együtt elérni, de megjegyezte: „vannak olyan területek, ahol eltérnek a nézeteink.”

Arról egyelőre nem tudni, hogy a találkozót milyen másik időpontban szervezik meg.

 

 

Kövér László sajnálja

 

Kövér László házelnök sajnálattal veszi tudomásul a V4-es pozsonyi házelnöki találkozó elhalasztását – adta hírül az Országgyűlés Sajtóirodája. Mint írják: az elmúlt 30 évben a négy ország regionális együttműködése révén, az ideológiai különbségeket is áthidalva sikerült együtt képviselni közös érdekeinket.

A cseh parlament elnökeinek hazánkra vonatkozó megjegyzései igaztalanok és tiszteletlenek, nem felelnek meg a tényeknek, és kétségbe vonják a magyar kormány azon jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa.

 

Forrás: euronews.com

Nyitókép: A cseh Seznam Zprávy online újsaág címlapja Print Screen

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek