Elon Musk felvásárolta a Twittert

Hónapokon át tartó huzavona után Elon Musk befejezte a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlását, az első dolga pedig az volt, hogy elbocsátotta az techóriás felsővezetőit.

 

 

Musk korábban azzal vádolta a menedzsmentet, hogy félrevezették őt

 

Parag Agrawal vezérigazgató mellett a pénzügyi és a biztonsági ügyekért felelős igazgatónak is távoznia kellett, őket néhány perccel a felvásárlás után biztonsági őrök vezették ki az épületből. Musk korábban azzal vádolta a menedzsmentet, hogy félrevezették őt, mert a Twitteren rengeteg hamis fiók van, és így az oldal értéke sem akkora.

A Tesla-vezér korábban belengette azt is, hogy a Twitter dolgozóinak háromnegyedét elbocsátja, hogy ki tudja fizetni a cég adósságait, de ettől visszakozott, így a leépítés sokkal kisebb mértékű lehet.

 

Musk nem anyagi megfontolásból vásárolta fel a közösségi oldalt

 

A lépés már csak azért sem lett volna ildomos, mert Musk többször hangsúlyozta: nem anyagi megfontolásból vásárolta fel a közösségi oldalt, hanem mert ,,a civilizáció jövője szempontjából fontos, hogy legyen egy közös digitális főtér, ahol a legkülönbözőbb meggyőződéseket egészséges módon, erőszakmentesen lehet ütköztetni.”

Musk a Twitter-felvásárlás lezárása után posztolt is most már saját közösségi platformján, miszerint a „madarat szabadjára engedték.”

 

 

A Bloomberg úgy értesült, hogy maga Musk ül a cég vezérigazgatói székébe, és hogy egyik első lépéseként visszavonhatja a Twitter-felhasználók élethosszig tartó tiltását, ami egyet jelent azzal, hogy a Twitterre visszatérhet Donald Trump, a QAnon-hívők, a COVID-19 tagadók és a neonácik is.

 

Musk tervei között a Twitter előfizetői bázisának növelése szerepel

 

Musk áprilisban tett ajánlatot a Twitterre, miután személyes összetűzésbe került Peter Agrawal vezérigazgatóval. Agrawal menesztése ezek után távolról sem meglepő, miként Viyaja Gadde vezető jogtanácsosé sem, akibe Musk szintén többször beleállt.

Musk tervei között a Twitter előfizetői bázisának növelése szerepel. Azt írta, hogy nem akarja, hogy a felület egyfajta kontrollálatlan, pokoli hangulatot árasszon, mivel nem akarja elűzni a felhasználókat.

 

Hirdetés vagy előfizetési fiókok?

 

A hirdetésekkel kapcsolatban azt írta, hogy nem feltétlenül tetszik neki, hogy az oldal anyagilag a reklámoktól függ, és ezért lennének szükségesek az előfizetői fiókok, de azt is megjegyzi, hogy azt szeretné, ha a Twitter “a világ legelismertebb hirdetési platformja” lenne, ahol a felhasználók számára releváns hirdetéseket kell megjeleníteni.

Pinar Yildirim, a Pennsylvaniai Egyetem Wharton Schooljának marketingre szakosodott professzora szerint Musk mondanivalójának tartalma erősen megváltozott ahhoz képest, amikor azt hangoztatta, hogy a Twitter tisztességtelenül sérti a szólásszabadság jogait azzal, hogy zárolja a félretájékoztató tweeteket. Yildirim szerint a felhasználók nem akarnak olyan platformot, ahol a tartalomért az üzemeltető nem vállal felelősséget.

 

Kötelezettség és jövő

 

Musknak péntekig volt ideje a Twitter felvásárlására, ellenkező esetben pénteken egy delaware-i bíróság kötelezte volna a lépésre azok után, hogy a Twitter beperelte, hogy zárja le a tavasszal bejelentett üzletkötést.

Musk szerdán egy porcelán mosogatóval a kezében besétált a cég San Francisco-i központjába, Twitter-profilját pedig „Chief Twit”-re változtatta. A jelenetet posztban örökítette meg:

 

 

A New York-i tőzsde még csütörtökön éjjel értesítette a befektetőket, hogy a pénteki nyitás előtt felfüggeszti a Twitter részvényeinek kereskedését, mivel arra számítanak, hogy a vállalat Musk vezetésével magánkézbe kerül.

 

Musk pénteken közvetlenül a Twitter alkalmazottaihoz fog beszélni.

 

Egy több médium által idézett belső levél szerint Musk várhatóan pénteken közvetlenül a Twitter alkalmazottaihoz fog beszélni.

A cég belső morálját több vezető is próbálja enyhíteni. Sarah Personette értékesítési vezető például elmondta, hogy szerdán jó hangulatú beszélgetést folytatott Muskkal, más vezetők pedig üdvözölték a milliárdos érkezését.

És ha már szó esett szó San Francisco-i akciójáról: egyesek szerint jó jel, hogy Musk besétált a Twitter központi épületébe, amiről anno azt mondta: hajléktalanszállóvá kellene alakítani, olyan kevés alkalmazott dolgozik ott valójában.

 

Forrás: hu.euronews.com

 

Nyitókép: hu.euronews.com PrintScreen

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek