Először lehet afroamerikai női kormányzója az Egyesült Államoknak

A georgiai Stacey Abrams személyében először választhatnak afroamerikai nőt kormányzóvá az Egyesült Államokban a novemberi félidős választásokon. 

Kedden este a déli Georgia államban a kormányzójelöltségért vetélkedő demokrata párti politikusok előválasztásából Stacy Abrams került ki győztesen: ő lesz az őszi kormányzóválasztáson a Demokrata Párt jelöltje, és ezzel – ahogyan a The New York Times fogalmazott – “történelmet írt”.

Az Egyesült Államokban november elején úgynevezett félidős – az elnöki ciklus félidejében – tartott választások lesznek, amelyeknek során nem csupán a 435 tagú szövetségi képviselőházat újítják meg teljesen és a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát választják újra, hanem 39 szövetségi államban kormányzóválasztás is lesz.

A tagállamokban javában tartanak az egyes pártok jelöltjeiről döntő előválasztások. Kedden Arkansasban, Kentuckyban, Texasban és Georgiában volt előválasztás. A georgiai demokrata pártiak kormányzójelöltségéért folyó versenyében Stacey Abrams egy női politikustársát, Stacey Evanst győzte le, és lett a párt kormányzójelöltje.

A 44 éves, a Yale egyetemen jogászként diplomázott Abrams korábban a georgiai törvényhozás demokrata párti frakciójának vezetője volt.

Kormányzójelöltté választása -amely ráadásul igen nagy arányú: 75 százalékos volt – országos figyelmet keltett, hiszen így a szavazók az ősszel arról dönthetnek, hogy győzhet-e egy afroamerikai nő a valaha rabszolgatartó, úgynevezett “mély Délen”, ahol az amerikai polgárháború vége óta nem irányított szövetségi államot afroamerikai politikus. Az első kommentárok felhívják a figyelmet: az idei félidős választásokon a Demokrata Párt elsöprő arányban indít női jelölteket, akik az eddigi előválasztásokon szintén nagy számban kerültek ki győztesen a megméretésből.


Hasonló cikkek