Elsőfokú ítélet a „népligeti erőszak” ügyében

Nagy média visszhangot kiváltó, 4 esztendővel ezelőtt történt ,,népligeti erőszak” büntetőügyben született meg az elsőfokú ítélet.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletet hirdetett abban a büntetőügyben, amelyben négy férfit azzal vádoltak, hogy 2015 nyarán egy külföldi nővel szemben szexuális erőszakot követtek el a Népligetben.

A március 25-én kihirdetett ítéletében a bíróság a sértett védekezésre és akaratnyilvánításra képtelen állapotát felhasználva, azonos alkalommal, többek által elkövetett szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt a II. rendű vádlottat 4 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet szerint a többi vádlott a fenti bűncselekményt bűnsegédként követte el. Ezért a bíróság az I. rendű vádlottat 2 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra, a III. rendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, a IV. rendű vádlottat pedig 3 év fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet szerint a vádlottak 2015 nyarán Budapesten, az esti órákban egy erősen ittas külföldi állampolgárságú nőt vettek fel az autójukba azzal a céllal, hogy mindannyian közösüljenek vele. Az akkor már akaratnyilvánításra és védekezésre képtelen nőt a X. kerületben a Népliget melletti erdős területre vitték, ahol a másodrendű vádlott közösült a sértettel. Tekintettel arra, hogy a sértett magatehetetlen volt és a többi vádlott nem tudott vele további szexuális cselekményt végezni, ezért a nőt végül kitették az autóból.

Az ítéleti tényállást a bíróság a vádlotti vallomásokra – köztük az I. rendű vádlott nyomozati szakban tett beismerő vallomására –, a rendőri jelentésekre, a tanúvallomásokra, a szakértői véleményekre és egyéb tárgyi és okirati bizonyítékokra alapította.

Az eljárás során kétséget kizáróan bizonyítást nyert, hogy a sértett a cselekmény idején akaratnyilvánításra képtelen állapotban volt. A szexuális cselekmény megtörténtét pedig a vádlottak vallomása, illetve a szakértői vélemények és egyéb okirati bizonyítékok támasztották alá.

A bíróság a vádlottak tekintetében enyhítő körülményként értékelte az eljárás elhúzódását, mivel a külföldi vonatkozás miatt a bizonyítás nehézkes volt. Továbbá azt is figyelembe vette, hogy a vádlottak cselekménye csak kísérletnek minősült, mert a többek által elkövetett szexuális erőszak feltétele, hogy legalább két elkövető cselekménye befejezett legyen. Jelen ügyben azonban ilyennek csak a II. rendű vádlott cselekménye volt tekinthető.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor, hogy a vádlottak – a IV. rendű kivételével – a cselekményüket ittas állapotban követték el.

Az ítélet nem jogerős.


Hasonló cikkek