Elszabadult indulatok a jordán parlamentben

A parlamenti képviselők veszekednek a jordán parlamentben a király jogkörének növelésére irányuló terv miatt

Ökölütés tört ki kedden a jordán parlamentben az ország alkotmányának vitatott módosításai körüli heves viták közepette-tájékoztatott az euronews hírportál.

Egyes törvényhozók kifogásolták azt, amit az ország alkotmányának javasolt változtatásai miatt az uralkodó autokratikus hatalmának további növelésének látnak.

Jordánia alkotmányos monarchia, de örökös uralkodója átfogó hatáskörrel van felruházva addig a pontig, amikor a kritikusok szerint demokratikus intézményei nem biztosítanak érdemi ellenőrzést a felhatalmazása felett, beleértve azt sem, hogy képes-e megválasztani a miniszterelnököt és tetszés szerint elbocsátani a parlamentet.

A királyi bizottság által az idén javasolt alkotmánymódosítások a képviselőket adnák fel a miniszterelnök megválasztására.

A kritikusok szerint azonban más módosítások tovább növelnék a király hatalmát.

A javaslatok egy ideje némi nézeteltérést okoztak Jordániában, ami a demokráciapárti tüntetők demonstrációihoz vezetett.

A kritikusok szerint az utóbbi években Abdullah király, aki 1999 óta irányítja Jordániát, és a Nyugat közeli szövetségese, egyre inkább intoleráns lett az ellenvéleményekkel szemben, miközben az ország gazdaságának növekedéséért küzd.

A megnövekedett tekintélyelvűség – amelyet a Freedom House amerikai jogvédő szervezet idén a “részben szabad”-ról “nem szabad”-ra minősített Jordániában – ellentétben áll a monarchia azon képével, amely szerint a liberális nyugati értékeket magáévá tette, és megbízható szövetségesként működik a világban. viharos régió.

Nyitókép: euronews.com

Ha tetszett a cikk, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek