Elvehetik a rendszámtáblát, ha nem fizetjük ki a bírságot

A szlovák belügyminisztérium közúti közlekedésről szóló aktuális törvényjavaslata értelmében, abban az esetben, ha egy autó tulajdonosa nem fizette be az objektív felelősség elve alapján kiszabott büntetést, a jövőben a rendőrök közúti ellenőrzés keretében lefoglalhatják a gépjármű okmányait és rendszámtábláját, ezzel használhatatlanná téve a járművet.

A rendőrség az okmányokat és a rendszámtáblát csak azután adná vissza az autó tulajdonosának, ha befizette a bírságot.

A javaslat bevezetne egy közigazgatási szabálysértésekre vonatkozó, újféle helyszíni bírságolási eljárást is. Ez azokat a szabálysértő sofőröket érintené, akik esetében a rendszám alapján nem lehetett kideríteni az autó tulajdonosának lakcímét. Ha a rendőrök a későbbiekben találkoznának ezzel a gépkocsival az utakon, a sofőrnek szabnák ki az elmaradt büntetést. Amennyiben a sofőr megtagadná a bírság kifizetését, a büntetésnek megfelelő összegű óvadékot kellene letennie. Ezt az összeget a tényleges bírság térítése esetén kapná csak vissza.

Ha a sofőr óvadékot sem akarna letenni, a javaslat értelmében a rendőrök elvennék az autóhoz tartozó okmányokat és a rendszámtáblát. Ezek az intézkedések elsősorban a külföldi gépjárműveket érintenék, ez utóbbiak esetében ugyanis sokkal körülményesebb behajtani az objektív felelősség elve alapján kiszabott bírságnak megfelelő összeget. Ugyanezek a szabályok vonatkoznának az autópályákat jogosulatlanul használó sofőrökre is.

A belügyminisztérium javaslatát a kormány már elfogadta. Amennyiben a parlament és az elnök asszony is jóváhagyják, 2019. november 1-jével léphet hatályba.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek