Élvezze otthonából a Lear királyt!

Június utolsó péntekén ismét online előadásra hívja nézőket a Vörösmarty Színház Élmény@tth@n online programja. Ezúttal a 2013-ban bemutatott Lear király kerül terítékre Cserhalmi György, Földes Eszter, Varga Gabriella, Radnay Csilla és Gáspár Sándor főszereplésével, Bagó Bertalan rendezésében.

Június 26-án, péntek este hét órától kezdődik a facebookon a Vörösmarty Színház online vetítése, amely a teátrum youtube csatornáján (https://www.youtube.com/user/MrVorosmartyszinhaz)  is elérhető lesz 48 órán keresztül.

Egy keménykötésű, dühöngő aggastyánról szól a darab. Még tótágast is tudna állni ez az ember, ha akarna! Fékeveszett, elvakult indulatosságát a pogány római s a középkori keresztény bölcselet s az újfajta reneszánsz nevelés egyaránt fő bűnnek tartotta. Lear és tükörképe, Gloucester gróf, a két hiú öreg belerohan a hízelgők csapdájába, vak haragjában mind a kettő az érdemteleneket jutalmazza, Lear a két elfajzott lányát, Gloucester a fattyúját, Edmundot, s az érdemet bünteti, Lear a legkisebb lányát s Kent grófot, Gloucester a törvényes örökösét, Edgart. Rosszul adakozik a két ember, s képzelt sérelmeken áll bosszút. Irtózatos a fizetség.

Annak idején óriási visszhangot váltott ki az előadás, Csáki Judit kritikus például így méltatta:

“Bagó Bertalan nem egyvonalas, inkább meggondolkodtató, rákérdező rendezésében Cserhalmi György Learje összetett, ellentmondásoktól sem mentes, nehézsúlyú figura. Gáspár Glosterje a zsigeri alattvalóból robbantja ki a lázadót: egyetlen hatalmas ordítással jön rá saját tévedésére és az új hatalmasok silányságára, ez a nagy formátumú alakítás kiemelkedő pillanata. Vele érzünk, amikor vakon botorkálva, mintegy önmagára mért büntetésként bevégezné az életét – és neki drukkolunk, hogy megérje még az igazságtételt. Amelyben igazság akad ugyan, megnyugvás egy csöpp sem. A szoborpark szétverve, halottak és romok mindenfelé. Mindenki gondoljon, amire akar.”

A darab különlegessége a virtuóz színészi játékon túl a nyelvezetében és az élő katonazenekar varázsában állt. Tucsni András dramaturg remekül övezte a Vörösmarty- és a Nádasdy-féle fordításokat. A Ruff Tamás vezette Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar pedig a Dobri Dániel által megálmodott dallamokkal rajzolta meg Lear aktuális hangulatát.

Kedvcsináló werkfilmmel:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=Xc6UwiqFecc&feature=emb_logo


Hasonló cikkek