Emelkedik a közalkalmazottak bére Szlovákiában

Andrej Kiska köztársasági elnök aláírta a közhasznú munkát végző alkalmazottak bérezéséről szóló törvénymódosítást, amely január 1-től lép érvénybe.

A jövő évtől átlagosan 10%-kal emelkednek a közalkalmazotti bérek. Az emelés megközelítőleg 229 000 alkalmazottat érint majd. Nemcsak az állami hivatalnokok fognak többet keresni, hanem például a szociális otthonok alkalmazottai, az ápolók és a gondozók is.

Az emelés mellett további pozitívum, hogy az eddigi 32 év helyett 40 év munkagyakorlatot fognak beszámítani.

Emellett összevonnak bizonyos bértáblákat, illetve az eddigi 14 fizetési osztályt 11-re csökkentik. Minden fizetési osztály meg fogja haladni a minimálbér összegét. Az alapul szolgáló új bértábla nem fogja érinteni a pedagógiai és a szakalkalmazottakat, az egyetemi tanárokat és a fejlesztések területén dolgozó alkalmazottakat sem.

A módosítás hatással lesz a közigazgatási kiadásokra. A béremelés jövőre 255,5 millió euróba fog kerülni, ebből a helyi önkormányzatok kiadása 130,7 millió euró lesz.

Forrás: tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek