Emelkedni fog szeptembertől a pályakezdő pedagógusok fizetése

Szeptembertől emelkedik a pályakezdő pedagógusok fizetése. A béremelésre az SNS tett javaslatot a közalkalmazottak javadalmazására vonatkozó törvénymódosítás alapján.

„A bérek szeptembertől 9,5 százalékkal emelkednek. Ezzel egyidejűleg a szakmai gyakorlat időtartamától függően is növekedni fognak a fizetések. Az 1-8 éve a pályán lévő pedagógusok bére 0,25 százalékkal, a 9-40 éve tanítóké pedig 0,5 százalékkal emelkedik.” – magyarázta Eva Smolíková, az SNS képviselője.

Elmondása szerint a béremelés például a pályakezdő pedagógusoknak és az osztályfőnököknek járó pótlékokban, illetve a túlórapótlékban nyilvánul meg.

Az SNS továbbá az egyetemi tanárok és a pályakezdő kutató-fejlesztő dolgozók bérének emelését is javasolja. „Első lépésben az egyetemi tanárok és a kutatók bére emelkedik 8,7 százalékkal 2019. szeptember 1-jétől. Ezt követően a 15 éves szakmai gyakorlattal rendelkező tanárok fizetése átlagosan 2 százalékkal, a 32 éve a pályán lévő tanároké pedig átlagosan 3 százalékkal.” – tette hozzá az SNS. A javaslat értelmében a doktoranduszi ösztöndíjak is emelkednek, mégpedig 8,7 százalékkal.

Forrás: bumm.sk, tasr

Fotó: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek