Emléktábla a magyarság “legnagyobb és legártatlanabb vértanújának” Szencen

Esterházy János grófként kényelmes életet élhetett volna, de a huszadik század a magyaroknak nem kedvezett – mondta prédikációjában Farkas Zsolt a szenci katolikus templomban június 12-én, azon a szentmisén, amely után leleplezték Esterházy János emléktábláját a lourdes-i Szűz Mára szobor mellett.

A szentmisén doktor Farkas Zsolt, a szőgyéni Nagyboldogasszony-templom esperes-plébánosa, a Jópásztor Alapítvány elnöke felidézte: “Esterházy János minden nehézség ellenére ember tudott maradni, a fogságban lelki támaszt nyújtott a szenvedőknek, holott grófi címe miatt megalázták, verték őt.” Szerinte Esterházy János olyan példa, akit követhetünk.  Egy éve Isten szolágjaként imádkozhatunk hozzá, ezért is bízik az esperes-plébános abban, hogy a boldoggá, majd szentté avatási folyamat hamarosan sikerül. Köztudott, hogy Esterházy János sokszor imádkozott az szenci, út menti Szűz Mária szobornál.

A Szűz Mária szobor mellett lévő emléktáblát Farkas Zsolt és Duray Rezső leplezték le. Bošňák András káplán szentelte fel, melyre huszonötévig kellett várni. „Az eredeti tábla egynyelvű volt, ma azonban egy kétnyelvű táblát helyeztünk el, ezzel szeretnénk üzenni a szlovákok felé is, hogy Esterházy János keresztényi értékeket vallott és nem volt háborús bűnös.” – mondta el Duray.

A táblát azért nem helyezték el korábban, mivel a Matica Slovenská tiltakozására az engedélyt visszavonták. A Matica slovenská szerint Esterházy János Budapestnek kémkedett a második világháború alatt, és segítette a város 1938-as magyar megszállását. “Ma megtörtént a csoda. Sokat kellett rá várni, de örülünk neki, hogy végre Szencen is tábla őrzi Esterházy János emlékét, és így tiszteleghetünk személyisége előtt, aki ahogy a plébános úr mondta, valódi példaképünk lehet.” – foglalta össze Duray Rezső a 25 évvel ezelőtti eseményeket.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Neszméri Tünde


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek