Emléktáblát kapott a tiszta szó költője

Beregsomban, születése 80 évfordulóján, felavatták Kecskés Béla (1941-1997) költő, a falu szülöttje emléktábláját. A bronz dombormű, Lengyel Tibor nyíregyházi szobrász alkotása – melyet a Dalmay Árpád vezette Beregszászért Alapítvány Kuratóriuma ajándékozott a településnek – a községi könyvtár falára, Sütő Kálmán költő, a település másik neves szülöttje emlékjele mellé került.

Popovics Nikoletta könyvtáros ismertette Kecskés Béla életútját. Elmondta, a beregsomiak mind a mai napig hűen őrzik emlékét. 2006-ban a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK), Deme Ibolya akkori könyvtáros kezdeményezésére létrehozta a Somi Irodalmárok Emlékmúzeumát, amelyben a Sütő Kálmán, Kecskés Béla, Balogh Balázs, Somi Nagy Zoltán munkásságához fűződő dokumentumokat, tárgyi emlékeket őrzik.

A könyvtáros arról is tájékoztatott, hogy évente szavalóversenyt szerveznek, amelyen Kecskés Béla és Sütő Kálmán verseit adják elő.

A beregszászi külképviselet nevében Hajgató Tamás konzul szólt a megjelentekhez.

Ne csak legyünk ezen a világon Isten kegyelméből, de tennünk is kell magunkért, a másikért, a nemzetért, a megmaradásért” – mutatott utat Jakab Attila helyi református lelkipásztor.

Az eseményen dr. Dupka György, a MÉKK elnöke a költő emberi és irodalmi értékeit sorolta, Nagy Zoltán Mihály József Attila-díjas író beszédében kiemelte: Kecskés Béla a tiszta szó költője volt.


Hasonló cikkek