Énekszótól volt hangos Nyékládháza

A Miskolchoz közeli Nyékládházán három nyugdíjas közösség működik. Az egyik a nappali ellátásért felelős önkormányzati intézmény, az Idősek Klubja. A másik kettő civil szervezet. A ládházi a kézimunkát kedvelő és táncos lábú tagokat tömörítő Búzavirág Nyugdíjasklub párja a nyéki városrészben az Őszirózsa Nyugdíjasklub, illetve Népdalkör. Utóbbi 17. alkalommal szervezte meg áprilisban a környékbeli dalkörök körében népszerű és nagyon várt  “Tavaszi szél vizet áraszt…” című találkozót.

Az idei összejövetelnek ismét voltak Szlovákiából, Szentmáriáról érkezett résztvevői. Összesen 11 csoport állt színpadra az idén – tájékoztatott a szervező Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár megbízott igazgatója, Spitzmüller Zita. A nótás kedvű nyugdíjasok Emődről, Bőcsről, Mezőkövesdről, Kistokajról, Felsőzsolcáról, Szirmáról, Harsányból, Novajról és Hejőkeresztúrról érkeztek a városba, de a nyékládházi táncos nyugdíjasok is együtt mulattak a többiekkel a 3 órás programon, majd a közös ebéden. A találkozót Tállai István államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg, a bemutatkozó műsor előtt pedig Urbán Sándorné polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Mivel a helyszín, a Nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermének befogadóképessége véges, így a rangos esemény egyelőre nem tud több jelentkező csoportot befogadni. Jelenleg váltakozva tudják a jó kapcsolatot ápoló együtteseket fogadni, hogy sokszínű műsort, és minden érdeklődőnek helyet tudjanak biztosítani. A három év múlva esedékes 20., jubileumi rendezvény azonban jó kiindulópontja lehet egy regionális, vagy éppen országos kezdeményezés megindításának. Ennek feltételei jelenleg a tóparti pihenőparkban lennének adottak Nyékládházán. Ebben az esetben azonban a találkozó időpontját kellene módosítani, hiszen az áprilisi időjárás meglehetősen szeszélyes, így szabadtéri programok szervezése kockázatos – mondja Spitzmüller Zita.

Az igazgatónő a vendéglátó nyugdíjas dalkört is bemutatta. A 10 főt számláló közösség heti egy alkalommal találkozik és próbál. De ekkor vannak együtt azokkal a tagokkal is, akik nem énekelnek, és ilyenkor beszélik meg teendőiket, készülnek a város különböző eseményeire. Az 5 éve aranyminősítéssel büszkélkedő csoport a napokban mutatkozott be a nyugdíjasoknak meghirdetett tehetségkutató versenyen Hajdúböszörményben, ahol maximális pontszámot érdemeltek ki. A zömmel idős hölgyekből álló csoport jellemzően a környező borsodi népdalokat énekel, de repertoárjukban előfordulnak galgamenti és szebényi dallamok is. Az igazgatónő nemrég talált egy kötetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hermann Ottó Múzeumban is, amelyben mezőnyéki es nyéki dalokat gyűjtöttek össze. A nyugdíjasok örömmel és érdeklődéssel ismerkednek a szövegekkel. A csoport eltökélt szándéka a népi kultúra, a hagyományok ápolása a dalokon keresztül. Igény mutatkozik a tagokban arra is, hogy az együtt éneklés erejével keltsék életre a dalos múltat egy-egy ilyen tavaszi rendezvénnyel, valamint a város egyéb eseményein való bemutatkozással, a Nyékládházi Gyermekkórussal való közös énekléssel és a környékbeli településekről érkező meghívások elfogadásával.

 


Hasonló cikkek