Engedélyezik a Stonehenge alá tervezett alagút megépítését

A brit kormány elfogadta azt az igencsak megosztó tervezetet miszerint egy körülbelül 3 km hosszúságú alagutat építenének a Stonehenge alá.

Az alagút tervezete egy 2,2 milliárd font költségvetési csomag része, amely a műemlékhez megdöbbentően közel futó A303-as főút korszerűsítését jelentené.

Az engedély annak ellenére jött létre, hogy rengeteg régész és környezetvédő kifogásolt a tervet. Habár az alagút eltüntetné a forgalmas autóút látványát és a velejáró kellemetlen zajt, a környezetvédők szerint azonban károsítaná a régészetileg és környezetileg gazdag területet. Az Stonehenge Szövetség eddig 150 000 aláírást gyűjtött össze petíciójában, amelyben az építkezési projekt ellen tiltakoznak.  Az ellenzőknek kb. hat hetük van arra, hogy a bíróságon megtámadják a döntést.

Az építkezés ötletét támogatók érve szerint, a fejlesztés lehetőséget adna a táj állapotának visszaállítására, vagyis lehetővé tenné a Stonehenge látogatóinak, hogy a zavaró autópálya nélkül láthassák az építményt.

A forgalmas autópálya két ellentétes irányba haladó sávval rendelkezik, és kétszer akkora forgalmat szolgál ki, mint amennyire eredetileg szánták, a tervezett út a műemléktől csak pár száz méterrel lenne messze, mint a jelenlegi út. Az építkezési munkálatok talán 2023 elején kezdődhetnek majd meg.


Hasonló cikkek