Ennyit a független bírói karról Szlovákiában…

A Smer-SD elnöke, korábbi kormányfő, Robert Fico megpályázza a alkotmánybírói posztot. A Smer-SD parlamenti képviselője személyesen adta le Fico jelölését a szlovák parlament iktatójába.

“Úgy vélem, az eddig tevékenysége alapján, a legrátermettebb jelöltről van szó.” – mondta el Martin Glváč. Szlovákia alkotmánybírói karában nagy változások várhatóak, hiszen a 13 tagú testületbe 9 új bírát választanak – beleértve az elnököt is.

A parlament összesen 40 alkotmánybíró-jelölt közül fog választani. Az Alkotmányjogi Bizottsághoz hétfőig összesen 69 javaslat érkezett, néhány név többször is előfordult. A tizenhárom alkotmánybíró közül kilencnek február 16-án jár le a megbízatási ideje.

Az alkotmánybírók többségén kívül lecserélik az AB elnökét is. A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.

Forrás: tasr, ma7.sk