ENSZ: A harmadik világból kellene importálnia migráns munkaerőt Ukrajnának

A harmadik világból kell munkaerőt importálnia Ukrajnának – jelentette ki Szerhij Kiszlicja a kulturális diplomácia nemzetközi fórumán online tartott beszédében.

Az ENSZ-képviselő szerint, ha az ország gazdasági fejlődést és növekedést szeretne elérni, követnie kell az európai gyakorlatot és külföldről kell behoznia munkaerőt. Szavai alapján a társadalmi feltételek javítása és a béremelés már nem elegendő – írja a Korrespondent.

Kiszlicsja kiemelte: első körben olyan kulturális környezetet kell létrehozni Ukrajnában, ami tiszteletben tartja mások idegen kultúráját és hagyományait, mivel ez nagy probléma az ukrán társadalomban.

“Az ukrán kulturális diplomácia egy részének azokra a harmadik világbeli országokra kell összpontosítania, ahonnan munkaerőt akarunk importálni” – mondta Kiszlicsja.

A képviselő szerint kiváló eszköz lehetne ezzel kapcsolatban a külföldi hallgatók oktatása ukrán egyetemeken.

“A külföldi diákok ittlétük alatt olyan kulturális sokkot kaphatnak vagy kellemes élményeket szerezhetnek, amit magukkal vihetnek majd a világ bármely pontjára. Sajnos számomra úgy tűnik, hogy az elmúlt években az Oktatási Minisztérium erőfeszítései ellenére a külföldi hallgatók oktatása Ukrajnában kereskedelmi projekt, és az egyetemek nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a hallgatók időben fizetnek-e az oktatásért”– jegyezte meg.

A harmadik világ azokat az országokat jelenti, melyek a hidegháború időszakában sem a nyugati hatalmak, sem az egykori keleti blokk országaival nem kötöttek szövetséget. Mára tágabb értelemben használják a kifejezést és minden olyan országot ideértenek, amelyek fejlettsége és ahol a lakosság életszínvonala alacsony, az állam politikai orientációjától függetlenül. A harmadik világ országai Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában vannak.

Forrás: ukrinform.hu


Hasonló cikkek