ENSZ: Ukrajna hozzon törvényt a kisebbségek védelmének érdekében

Avatar

Az ENSZ javasolja Ukrajnának, hogy dolgozzon ki egy a törvényt a kisebbségi nemzetek és az őslakos népek jogainak érvényesülése ügyében – írta az UNIAN. Emellett nyelvi képzési programok bevezetését is indítványozta.

A szervezet szerint érdemes lenne a törvényt a kisebbségek képviselőivel együtt elkészíteni.

Az ENSZ álláspontjában kifejtette, hogy az ukrán törvény szabályozza az ukrán mint állami nyelvnek használatát a közéletben, de a kisebbségi nyelvekről nem tesz említést.

„A kisebbségekre vonatkozó jogszabály hiányában számos törvény rendelkezése veszélyeztetheti a kisebbségek jogait” – fejezték ki aggodalmukat, és javasolják az ukrán kormánynak, hogy kerüljék az EU-ban használt és a nemzeti kisebbségek nyelveinek indokolatlan megkülönböztetését.

„Az általános középfokú oktatásban, valamint az állami egyetemeken és más állami oktatási intézmények felvételi vizsgáin figyelembe kell venni a kisebbségi nyelveket” – idézi az UNIAN.

Tanácsolják, hogy biztosítsanak lehetőséget a kisebbségi nyelvek használatára az egészségügyi, szociális, közigazgatási, közszolgáltatási és egyéb szférákban.

Kitértek az állami, önkormányzati kommunikációra, valamint a közmédiára is, ahol szintén a kisebbségi nyelvek figyelembevételét javasolják. „A magánkézben lévő médiában engedélyezni kell a kisebbségi nyelvek szabad használatát” – nyomatékosította az ENSZ. A közleményben a véleménynyilvánítás szabadságát, és a kulturális programokon való szabad nyelvhasználatot is kiemelték.

Álláspontjukban kijelentették, hogy a nyelvpolitikának ösztönzőnek, nem szankcionálónak kell lennie.

Forrás: karpatalja.ma


Hasonló cikkek